Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så hanterar SVT Sport trakasserierna

Publicerad: 10 juli 2018, 11:07

Max Bursell, projektchef för SVT Sport.

På SVT har man haft några incidenter där kvinnliga sportjournalister trakasserats. Men det finns rutiner för vilka åtgärder som ska vidtas. Vilka det blir avgörs av situationen, enligt Max Bursell, projektchef för SVT Sport.


Ämnen i artikeln:

SVTFotbolls-VM

Under fotbolls-VM i Ryssland har flera incidenter visat på kvinnornas utsatta roll som sportreportrar. Medievärlden har i dag rapporterat om ett par fall och pratat med Svenska Sportjournalistförbundets ordförande Lisa Edwinsson och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling om arbetsmiljösituationen.

Trakasserierna och angreppen har drabbat medarbetare från flera svenska redaktioner som alla varit utsända för att rapportera från Ryssland. En av dem är SVT:s fotograf Elin Fredriksson. I samband med matchen mellan Iran och Marocko i mitten av juni antastades hon av fans utanför arenan.

I ett mejl till Medievärlden beskriver projektchefen Max Bursell den problembild han ser på SVT Sport.

Hur utbrett är problemet med att kvinnliga sportjournalister trakasseras under sin yrkesutövning hos er?

”Vi har själva haft några incidenter som påminner om det som hänt under fotbolls-VM, vilket är helt oacceptabelt och där vi har agerat. Det mesta av trakasserierna upplever vi i dag kommer via sociala medier och mejl direkt till medarbetare. Vilket naturligtvis är lika oacceptabelt.”

Hur hanterar ni det?

”Om en medarbetare drabbas av sexuella trakasserier ska det anmälas till ansvarig chef. Därefter vidtas åtgärder utifrån vad som har hänt. Åtgärderna beror på situationen, det kan handla om att agera mot den eller de som har trakasserat om de är möjliga att identifiera, att erbjuda medarbetaren professionella samtal vid behov, och att säkerställa att medarbetaren inte hamnar i risksituationer i sin framtida yrkesutövning. Vi uppmanar våra medarbetare att våga berätta om de utsätts.”

Vilket ansvar har arbetsgivaren?

”Arbetsgivaren har ett ansvar att inte försätta medarbetare i riskfyllda situationer. Det kan handla om transport till och från en arena, eller att säkerställa att arbetet inte utförs i en oskyddad miljö. Vi har ett ansvar att arbeta proaktivt och givetvis följa upp noggrant om något skulle inträffa. I Ryssland har vi till exempel dedikerade transporter och säkerhetskoordinator på plats.”

Vad får den här sortens incidenter för konsekvenser på sikt?

”Det medför en större medvetenhet hos både arbetsgivare och medarbetare att vissa miljöer bör undvikas om de inte känns säkra. Samtidigt är det viktigt att journalister ska kunna fortsätta utöva sitt jobb, så det är vårt ansvar som arbetsgivare att vidta de åtgärder som krävs för att arbetsmiljön ska vara så säker som möjligt.”

Läs också

Flera fall av sextrakasserier mot sportjournalister under VM

Svenska Sportjournalistförbundets ordförande Lisa Edwinsson: ”Beklämmande och helt oacceptabelt”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTFotbolls-VM

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.