Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så hanterar Ljusnan nazisternas attack

Publicerad: 21 augusti 2012, 06:07

Medievärlden har besökt Ljusnans redaktion i Bollnäs.


Jag trodde inte att det fanns sådana här krafter eller att de skulle rikta in sig på Bollnäs.

Ylva Lundin hade precis påbörjat sitt vikariat som nyhetschef på Ljusnan när sommarens nyhetsstiltje bröts på ett oväntat sätt. En torsdagsnatt i juli ägde en påstådd våldtäkt rum i Bollnäs. Två dagar senare intog nazister stadens torg med fejksirener, flygblad och plakat med snaror på. De Bollnäsbor som protesterade genom att riva sönder flygbladen berättade för Ljusnan att de blivit verbalt attackerade av nazisterna. Stämningen var mycket obehaglig, rapporterade Ljusnans reportrar som var på plats av en slump.

Den blixtsnabba mobiliseringen hade skett via internet och sociala medier. Nu började mardrömmen för redaktionen. För det var inte bara de påstådda (invandrade) förövarna som hamnade i extremhögerns sikte.

Antivita, landsförrädare, kulturmarxister Ledarskribenten Lilian Sjölund räknar upp skällsorden som haglat mot tidningen, genom mejl, kommentarsfält och extremhögerns egna webbtidningar.

Mångkulturalister, fyller Ylva Lundin i och skakar på huvudet. Med hjälp av Twitter har hon kunnat se att de flesta deltagarna i den digitala mobben kommer utifrån, inte från Bollnäs-trakten. Det bekräftas av de telefonsamtal redaktionen fått där det varit tydligt att de som ringt inte varit insatta i våldtäktsfallet ifråga. Men den vitt spridda konspirationsteorin om att medierna är i maskopi med politiker och myndigheter gör det lönlöst att diskutera med angriparna, säger Ylva Lundin, som trots allt försökt:

Säger man emot deras påståenden om att vi döljer sanningen om våldtäkterna, bekräftar man ju bara deras teori.

Det dröjde inte länge förrän påhoppen blev väldigt grova, och personliga. Lilian Sjölund berättar:

Man förstår ju att det är propaganda, men ändå, hur många människor handlar det om som skriver sådana här saker? Så tänker man. Men sedan började jag hitta mig själv på deras sajter, med namn och stora bilder. Jag förstår att det går ut på att jag ska bli rädd. De skriver att jag är frånskild, att jag bor si och så, att jag tar det här tåget varje morgon Då har det krupit för nära.

Extremhögerns propagandakampanj mot invandrare drivs i sådana här fall för Bollnäs är långt ifrån den enda ort som lockat till sig nazister efter en misstänkt våldtäkt under en kvinnovänlig paroll. Ljusnans redaktion menar att de utnyttjar offret för sina egna syften. Nazisternas kvinnosyn har de inte mycket till övers för:

Vi har fått höra att Kvinnorna som jobbar på [tidningens sajt] HelaHälsingland.se är så fula att inga svenska män vill ha dem. Först utger de sig för att vilja försvara kvinnor, sedan yttrar de sig så här! Deras kvinnosyn är väldigt märklig, säger Ylva Lundin.

Extremhögern och deras nätanhängare har till och med anklagat redaktionen för att vara för våldtäkter. De tre lokala tonårstjejer som reagerat på nazisternas kampanj genom att planera för en antirasistisk motsvarighet, som kommer att hållas nu på lördag den 25 augusti, har också hamnat i skottlinjen. En av dem har ett typiskt judiskt namn, spekulerar nazisterna, och på hennes Facebook-sida syns det att hon har ett typiskt judiskt utseende.

Känner ni något särskilt ansvar gentemot dem i er bevakning, då de bara är 17 år?

Under hela den här perioden har vi haft ovanligt långa morgonmöten, berättar Ylva Lundin, och vi har fokuserat mycket på just tjejerna. Först skrev vi bara arrangörerna, för att minska pressen på dem. Men i samband med att de höll en presskonferens fotade vi dem och skrev ut deras namn.

Det handlar mycket om hur tjejerna är, fyller Lilian Sjölund i, och de är mycket mogna och ansvarsfulla personer. Jag och vår politiske chefredaktör Anders Eklund kommer faktiskt att säga några ord vid inledningen av deras manifestation på lördag, som ett litet statement.

Pappan till den unga kvinna som anmält våldtäkten har reagerat mycket negativt på planerna på en antirasistisk demonstration och menar att hans dotters olycka kapas för politiska syften?

Det var nazisterna som gjorde det till en politisk fråga, en invandrarfråga, menar Lilian Sjölund. Vi på tidningen har inte gjort det. Och tjejerna och deras manifestation handlar inte om politik, utan om att stå upp för mångfald. När de fått frågan om varför de inte manifesterar mot våldtäkt har de svarat att det är ingenting de utesluter nästa gång.

Sjölund har fått ta emot många personliga påhopp efter att ha skrivit en signerad ledare med rubriken En våldtäkt är en våldtäkt (17/7), där hon argumenterar för att brottet är detsamma oavsett gärningsmannens nationalitet. Som nyhetschef agerade Ylva Lundin genom att sprida ut de känsliga jobben på så många olika reportrar som möjligt. Ingen skulle vara tvungen att bära hela bördan själv och riskera att bli särskilt attackerad. Polisen kopplades in och rådde redaktionen att spara alla mejl och andra digitala spår. Både Ylva Lundin och Lilian Sjölund är nöjda med polisens stöd och att de tagit hoten på allvar.

Redaktionen fortsätter att bevaka våldtäktshistorien som alla andra brott, det vill säga, reportrarna följer utredningen och skriver när det är nyhetsmässigt befogat. De som är riktigt modiga är inte tidningens journalister, understryker Sjölund, utan tonårstjejerna som tagit ställning mot rasism:

De är arga och 17 år nu är det dags för resten av befolkningen att vakna. Det känns absurt att behöva säga att man står upp för allas lika värde, men det är tydligen inte så självklart längre.

Medievärlden har följt upp vad som hände på nazistdemonstrationen. Läs intervjun här!

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.