Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så gick TA:s frekvensnedgång

Publicerad: 9 november 2017, 12:28

Ett hundratal prenumeranter sa upp tidningen – men antalet inloggningar på sajten fördubblades. Det blev effekten när Trelleborgs Allehanda gick ned i frekvens.


Ämnen i artikeln:

Gota Media

För första gången på nästan hundra år kommer Trelleborgs Allehanda från och med denna vecka ut bara tre dagar i veckan.

Den tidigare sexdagarstidningen har, i besparingssyfte, halverat sin frekvens och siktar nu, efter flera förlustår, på vinst nästa år.

– Övergången till tredagars har på det hela taget gått bra, säger chefredaktören Martin Falkenby. Vi har förberett läsarna på de här sedan i maj.

Men det är ömsom vin ömsom vatten. Sedan tidningen aviserade frekvensnedgången i maj har ett hundratal prenumeranter sagt upp tidningen.

– Det har bland annat funnits synpunkter på prissättningen. Man har menat att eftersom man drar ner på papperstidningen med femtio procent borde man göra samma med priset – inte en 30-procentig nedgång som vi gjort.

Men omvänt så har intresset för webben ökat kraftigt.

– Andelen som loggat in på vår sajt har dubblerats på en vecka, säger Falkenby.

– Det har varit kö hos kundtjänst och vi har fått hjälpa många att logga in på sina paddor eller telefoner.

I veckan har Martin Falkenby också chattat med läsekretsen.

Synpunkter?

– Ja, de negativa har klagat på frånvarande börssidor och den spelservice vi haft.

TA gör sin frekvensnedgång utan att minska på personalen.

– Ska vi lägga ännu mer kraft på de lokala nyheterna kan vi inte dra ner på personalen. Vi räknar med att det vi sparar på papper och distribution ska göra att vi får ett positivt resultat 2018, säger Martin Falkenby.

Gota Media, som äger TA, särredovisar inte sina tidningar. Därför finns det inga siffror på hur dåligt TA har gått Men enligt Medievärldens källor var situationen prekär i våras och tvingade därför fram en frekvensnedgång.

Lars Ohlander

Fakta om Trelleborgs Allehanda

Trelleborgs Allehanda startades 1876. Den var då en tvådagarstidning, hade bara fyra sidor och kallades därför i folkmun Propellern. Tidningen gick över till sexdagarsutgivning på 1920-talet. TA:s upplaga är i dag 7 800 ex.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Gota Media

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev