Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så går det för studenterna

Publicerad: 3 Oktober 2012, 10:38

Statistiken från JMG visar att journaliststudenterna fortfarande får jobb.


JMG: Ungefär 75 procent av de som gått journalistprogrammen på JMG har jobbat minst två år som journalister eller liknande fem år efter examen*. 3/4 av dem har klassiska journalistiska arbetsuppgifter medan 1/4 jobbar inom angränsande yrken som informatörer, pr-konsulter, pressekreterare och journalistlärare. I dessa siffror räknas även det nu nedlagda korta programmet in, där en större andel gick till angränsande yrken. Siffrorna har varit relativt konstanta och har inte minskat nämnvärt de senaste åren. Fem år efter utbildningen har cirka 40 procent av de som har jobb ett fast jobb.

JMK: Vi saknar egen statistik på området, men vid en undersökning som gjordes av tidningen Journalisten i maj 2011 på klassen som påbörjade sina studier i Journalistisk produktion HT2007 så hade 78% journalistiskt arbete. Av dessa hade 15,6% (5 st)  tillsvidareanställning; 15,6% (5 st) jobbade som frilans; 15,6% (5 st) hade programanställning; 50% (16 st) hade vikariat; och 3,1% (1 st ) hade visstidsanställning. (Av de övriga 22 % (8st) hade alla arbete, 1 av dessa var föräldraledig).

Södertörn: Inom tre år jobbar uppemot 80 procent av våra färdiga studenter i mediebranschen. Men det är klart att inte alla är traditionella reportrar på de stora redaktionerna. Många jobbar till exempel som informatörer i offentlig sektor.

Kalix: Det går ganska bra för våra elever. De får jobb, även om det inte är så många som får fasta jobb de första åren. De jobbar med tv, radio, press, och inte minst webb. Det blir mer och mer vanligt med webb.

Skurup: Vi har fått signaler om att det går bra för våra elever. För en del i alla fall. Det är en blandad kompott med erfarenheter. Vissa har tyckt att det är skittufft, andra har valt att börja frilansa och några har fått längre vikariat.

Poppius: Många som studerar på Poppius vill frilansa. Vi har också en del äldre studerande som inte främst ser utbildningen som en väg in på redaktionen, utan vill bättra på sina chanser och få en ny roll inom sitt befintliga yrke till exempel.

* JMG har sedan hösten 2002 varje termin ringt alla de studenter som gått journalistutbildningen vid två tillfällen: två år efter och fem år efter utbildningen. Undersökningen visar att ungefär

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.