Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så fungerar Bonniers Ipadverktyg

Publicerad: 27 september 2010, 07:02

Det fanns inget sätt att göra Ipadsidor som dög. Därför utvecklade Bonniers ett eget verktyg, Mag+. Och vill någon annan aktör använda det går det bra.


Ämnen i artikeln:

Bonnier Tidskrifter

Det går fort att jobba med Mag+, som är en plug-in till layoutprogrammet Indesign. Från tidningssida till färdig Ipadsida tar det bara tio minuter om ursprungssidan inte är för komplicerad.

Produktionen sker helt i Indesignmiljö, men kräver några Photoshopscript för att klara konverteringen till Ipad med hög kvalitet.

Verktyget Mag+ går fort att lära sig. För en van redigerare/formgivare som kan Indesign räcker det med två dagars utbildning enligt Fredrik Strömberg, creative director på Bonnier Tidskrifter Digitala Medier.

Och då är man redo för produktion.

Mag+ har tagits fram med tanke på att det ska användas på små redaktioner utan speciella spetskunskaper när det gäller teknik. Det kräver inga programmeringskunskaperm, men ett utvecklat sinne för form och design är ettt plus.

Vi har utvecklat det här för att folk som är helt ointresserade av teknik ska kunna sköta det.

Verktyget har gått fort att utveckla. I början av juli fanns det bara i form av några tankar på hur det skulle fungera. Nu släpps den första skarpa produkten för den svenska marknaden.

Det finns ett fåtal andra system för att göra Ipadsidor. Bland annat Adobe och Wired. Men de var aldrig aktuella för Bonnier Tidskrifter som hela tiden jobbat för att ta fram ett eget.

Om några dagspressföretag, även utanför Bonniersfären, är intresserade är de välkomna.

Jag ser inget problem med det. Tvärtom, säger Fredrik Strömberg.

Han och hans kollegor gjorde det medvetet svårt för sig då de inte har utnyttjat några av de teknikmoduler Apple erbjuder utvecklare. Allt för att ha kontroll över alla funktioner för att när det blir aktuellt kunna producera till andra plattformar än Ipad. Fast helst skulle nog Fredrik Strömberg slippa det. För han kallar Ipad för drömdevisen. Inte minst på grund av storleken. De flesta Androidplattor som är på gång har en skärm på 7 tum, i stället för Ipads 10 tum.

Och det blir för smått. Det blir inte samma läsupplevelse.

När finns Mama eller något annat Bonniermagasin på Androidplattor?

När de finns på marknaden, säger Fredrik Strömberg.

Så jobbar man med Mag+

Markerar man ett eller flera objekt på Indesignsidan kan man sedan ge det de egenskaper man önskar med hjälp av styrflikarna i Mag+. Det innebär bland annat att samma sida fungerar stående eller liggande i Ipaden. Vissa av konkurrenterna kräver att man gör både liggande eller stående varianter av sidan som sedan skiftar automatiskt beroende på plattans läge. Bortsett från att man inte behöver göra två sidor blir också det färdiga magasinet betydligt lättare.

I produktionsverktyget ser man enkelt längden på alla sidor i magasinet. Vill man ändra ordningen eller flytta dem till andra produktioner är det bara att markera dem och flytta till önskad plats. När alla sidor är klara klickar man på Create Mib för att skapa den fil som konsumenterna får.

Ämnen i artikeln:

Bonnier Tidskrifter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev