Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så firar Folkbladet 100-årsjubiléet

Publicerad: 14 september 2017, 09:30

Folkbladets chefredaktör Anna Benker.

I dag firar Folkbladet Västerbotten 100 år. Förutom med tårta uppmärksammas det bland annat med en 100-årssajt, en jubileumsutgåva och en hejdundrande läsarfest.


Ämnen i artikeln:

FolkbladetFolkbladet Västerbotten

Förberedelserna inför det stora firandet har pågått länge. Första planeringsmötet hölls för två år sedan. Och arbetet med 100-årssajten och jubileumsutgåvan har tagit mycket tid och kraft, berättar Anna Benker, chefredaktör och ansvarig utgivare på Folkbladet:

– Det har varit ett jätteroligt jättejobb kan man säga. Alla har kraftsamlat, både nuvarande kollegor och före detta kollegor. För form och produktion av det digitala och jubileumsbilagan har Robert Norlander stått – och han har gjort det fantastiskt bra.

När Medievärlden når Anna Benker är hon i centrala Umeå för att fixa inför det näst sista tårtkalaset.

– Vi firar stort och det har vi gjort sedan årsskiftet! Just nu är vi på turné i länet och äter tårta med läsarna. I dag är det Umeå och på fredag finns vi på plats i Lycksele.

Kön ringlar redan utanför trots att tårtkalaset inte början än. Många vill vara med och fira tidningens jubileum. Vissa genom att besöka tårtkalasen, andra får chansen under morgondagen då den stora galamiddagen arrangeras.

– Normalt sett är det framför allt ledning och medarbetare på den sortens middagar, men vi har bjudit in 85 läsare också. Det blir kalas och dans till midnatt. En riktig läsarfest. Och jag ska hålla tal.

Hundra år har gått sedan Folkbladet startade. Enligt Anna Benker har allt förändrats sedan dess – utom en sak.

– Tidningen, trycket och journalistiken har förändrats. Förr var ju alla texter politiska, så är det inte i dag. Och i och med digitaliseringen har vi ändrat arbetssätt. Men en sak har inte förändrats; Folkbladets hjärta. Och det blir väldigt tydligt när man får komma ut och prata med läsarna under sådana här stora kalas.

Hur ser du på framtiden för Folkbladet?

– Så länge vi har läsare och så länge läsarna älskar oss så är vi deras. Så enkelt är det.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev