Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Så får utgivarna ansvaret för alla artikelkommentarer

Ändra lagen så att artikelkommentarer får grundlagsskydd på samma sätt som direktsända radio- och tv-debatter, skriver Anders Ahlberg, publisher i Berling Press.

Publicerad: 9 November 2010, 09:36

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


En artikel eller bloggpost med kommentarer till är en av de vanligaste formerna av kommunikation idag. En majoritet svenskar läser åtskilligt sådant material varje dag.

En huvudpoäng i dagens kommunikationskultur är att makten balanserats. Medieföretagen och de professionella åsiktsbildarna kan inte längre ensidigt bestämma agenda och innehåll. Medieuniversumet har demokratiserats.

Därför är den vanligaste ordningen att kommentarerna direktpubliceras. När du skrivit en kommentar eller ett inlägg så är det du själv som trycker på publiceringsknappen. Kommentarer och länkningar visas omedelbart efter artikeln.

Problemet är att med nuvarande tryck- och yttrandelagstiftning och hur den tolkas, så omfattas direktpublicerade kommentarer inte av grundlagsskyddet. Det hamnar under brottsbalken där den som är upphov till ett yttrande står för det själv i motsatts till tryckfrihetsförordningens, TF, och yttrandefrihetsgrundlagens, YGL, ordning med ansvarig utgivare.

Orsaken är ensamansvaret, en av sex grundbultar i vår grundlagsreglerade yttrandefrihet. Ensamansvaret bygger på att inget får och egentligen kan publiceras utan att utgivaren kontrollerar eller kan kontrollera det.

Detta förhållande beskriver yttrandefrihetskommittén i sitt delbetänkande publicerat för två veckor sedan som ett av flera problem med de nuvarande grundlagarna.

På sajten med artiklar med direktpublicerade, omodererade, kommentarer faller artikeln under YGL medan kommentarerna inte gör det . Det är milt uttryckt otillfredsställande att för det som ter sig som en helhet gäller olika lagar.

Kommittén resonerar därför kring att det finns en risk att sajten med omodererade kommentarer i direkt anslutning till artikeln i sin helhet faller utanför grundlagsområdet.

Kommentarerna smittar det som ligger omkring.

Kommittén har dock ingen lösning på problemet. För att ensamansvaret ska kunna upprätthållas måste kommentarerna modereras redaktionen ska trycka på publiceringsknappen, trots att detta strider mot mediets idé och möjlighet. Och den gällande kulturen.

Men lagstiftaren har tidigare ställts inför ett liknande problem och löst det inom nuvarande grundlagar. Det gäller den direktsända debatten i radio och tv. När YGL utformades under 80- och början av 90-talet hade det varit absurt att ett så självklart inslag i etermedierna som direktsändningen skulle hamna utanför grundlagsområdet. För händelser och arrangemang till exempel gudstjänster där medieföretaget inte kan ha kontroll gäller inte skyddet. En Åke Green som predikar mot homosexuella får svara för det i domstol, även om gudstjänsten är radio- eller tv-sänd. Men för den direktsända debatten i medieföretagets regi, till exempel Agenda eller Debatt, gäller grundlagen. Trots den faktiska situationen så slår YGL fast att utgivaren har ansvaret. Men han eller hon kan föra över ansvaret till de enskilda debattdeltagarna genom att de får skriva under en överenskommelse där namn, födelsedatum och bostadsadress noteras för var och en.

Direktpublicering av kommentarer liknar den direktsända debatten. Därför bör en likartad ordning för ansvaret kunna gälla. Den lagändring som skulle krävas är ett tillägg i YGL 6 kapitlet 1 paragrafen, till exempel:

I fråga om andra direktsända radioprogram än sådana som avses i 1 kap. 8 § och material i databas, enligt 1 kap. 9, med direktpublicerade kommentarer får i lag föreskrivas att den som framträder i programmet respektive skriver kommentaren
skall ansvara för sina yttranden själv.

Utgångspunkten är att utgivaren bär hela ansvaret. Men utgivaren kan införa en ordning för kommentarerna där den som vill kommentera lämnar personuppgifter och tar på sig ansvaret för sina yttrande.

Anders Ahlberg, publisher i Berling Press

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.