Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så blir UNT efter omorganisationen

Publicerad: 11 mars 2016, 09:28

Print och digitalt delas upp och får varsin chef. "Vi måste ha två parallella spår", säger UNT:s chefredaktör Charlotta Friborg som hoppas att satsningen ska stärka produkten.


Ämnen i artikeln:

UNT

I onsdags informerade UNT:s chefredaktör Charlotta Friborg medarbetarna om att elva tjänster försvinner från UNT i samband med ett sparpaket och en omorganisering. Förutom att redigeringen flyttas till Norrköping, så berörs bildavdelningen.

Från och med första april kommer också organisationen att delas upp i två delar varav den ena arbetar digitalt med sajten och den andra med papperstidningen.

– Vi tror att tidningen kommer att vara stark i många år till. Det finns en kraft i löftet om en daglig sammanfattning. Men vi behöver ha två parallella spår. Print och digitalt måste få fortsätta växa utifrån sina premisser. När man försöker göra både och blir det hela tiden kompromisser och då blir man blir varken jättebra på tidningen eller digitalt. Förhoppningsvis gör den här satsningen oss vassare i båda kanalerna.

Är det möjligt att vässa både digitalt och print samtidigt som ni förlorar ett tiotal medarbetare?

– Det är förstås jättetufft att vi måste nedbemanna. Det är en sorg i det. Men just därför måste vi använda de resurser vi har där de ger mest effekt. Det är en offensiv satsning som vi gör i en tid som är utmanande för oss alla. Men vi har god energi i huset kring att vi nu faktiskt riktar oss framåt och gör rejäla satsningar.

Jens Pettersson, i dag nöjesredaktör på kulturredaktionen, blir chef för UNT:s digitala satsning och Roger Berglund, i dag nyhetschef, blir printchef. Just nu sätts riktningen för den nya organisationen. För UNT digitalt hamnar fokus framförallt på läsning i mobilen och på rörligt material.

– Tidigare har vi haft en mobilsajt som speglat desktop, men nu kommer vi aktivt att ”redaktöra” mobilsajten, säger Jens Pettersson och fortsätter:

– Tittar man på användarbeteenden generellt ser man hur användarna går från desktop till mobilt. Vi ser en stor tillväxt på rörlig bild både i Sverige men också i världen i stort.

UNT kapar elva tjänster

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UNT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.