onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så blir bevakningen av den kungliga födseln

Publicerad: 22 februari 2012, 10:18

Medievärlden har frågat svenska medier hur de planerar att bevaka den annalkande födseln av en svensk tronarvinge. (Uppdaterad2)


Hur omfattande kommer er bevakning av den kungliga födseln att bli (jämfört med kronprinsessans bröllop)?

– Det blir inte alls lika omfattande bevakning.

Sven Johansson, chefredaktör Arbetarbladet:

– Betydligt lägre prioritering än Daniel och Victorias bröllop. Då hade vi ju händelserna i Daniels hemort Ockelbo i fokus, med inriktning på hans fantastiska livsresa.

– Vi berättar inte i förväg hur vi kommer bevaka några nyhetshändelser. Men generellt kan jag konstatera att kungahuset inte är något prioriterat bevakningsområde för DN. Vi gjorde t ex bara en sida när det blev känt att Victoria var gravid.

– En blivande kung eller drottning är förstås en stor nyhet, men kanske inte riktigt samma evenenemang som kronprinsessans bröllop som ju direktsändes i tv och fick inte bara Europas kungligheter till Stockholm, utan också hundratusentals svenskar ut på gatorna för att fira.

– Vi har planerat med färdigt material och med vilka reportrar, redaktörer och programledare som blir ansvariga. Vi räknar med att extrasända nyheter och en extrasändning med gäster under ett par timmar.

– Inte särskilt omfattande om man jämför med bröllopet. Då gjorde vi en bilaga inför och en efter bröllopet. Nu laddar vi upp med ett antal artiklar på nyhetsplats, vi har bland annat träffat andra blivande mammor och pratat om hur det är att bli mamma i dagens google-samhälle.  När det händer planerar vi för ett antal uppslag i huvudtidningen, kanske 3-6 de första två dagarna.

– Vi har planerat fyra sidor inför själva födseln, på nyhetsplats. Vi har grunden till redigeringen klar och har också gjort en större enkät som ligger klar. Vi håller oss därmed lite lugnare än vid själva bröllopet.

Den blir sannolikt något mindre omfattande, delvis för att händelsen till sin natur inte är lika publik som själva giftermålet. Samtidigt är det ju en tronarvinge som det handlar om, det betyder att födseln i någon mån angår alla svenskar, såväl monarkister som republikaner.

Inte lika omfattande, men lita på att den blir omfattande!

Magnus Persson, nyhetschef TT:

– Bevakningen blir inte alls lika omfattande, men vi bedömer ändå intresset som mycket stort bland våra kunder.

Vad har ni haft för pressetiska diskussioner på redaktionen inför födseln? Vad skulle kunna bli problematiskt?

Lena K. Samuelsson:

– Vi har löpande pressetiska diskussioner, det gäller även denna nyhet. Närgången kändisjournalistik kan vara pressetiskt problematisk, men det är inte riktigt SvD:s genre.

Sven Johansson:

– Fråga 2 och 3: De etiska diskussionerna har mest handlat om att skapa en rimlig balans mellan det stora allmänintresset och baby-yran. Vi har ju Daniels syskon och föräldrar på hemmaplan och kommer därför att uppmärksamma födelsen mer än vad vi annars skulle göra. Men vi kommer att ge utrymme åt såväl en relevant bevakning som en mer kritisk analys.

Thomas Mattsson:

– Vi har inte haft behov av några särskilda diskussioner om pressetiken nu, vi bevakar ju både kungligheter och uppmärksammade födslar hela tiden och har en fungerade process för kvalitetsarbetet som gör att jag känner mig helt trygg. Vi har en bra arbetsrelation till hovet, och de är ju väl medvetna om att Expressen inte är en redaktion som exempelvis klättrar i träd kring Haga

Ulf Johansson:

– Vi har diskuterat bland annat problem kring om rykten kommer igång utan att vi själva kan få bekräftat och andra hänsyn som måste tas i anslutning till en så speciell sak som en födelse.

Anders Goliger:

– Det som är alla föräldrars mardröm är förstås att något ska gå snett under förlossningen. I ett sådant läge är det vår uppgift att balansera mellan att ge relevant information om landets tronarvinge och att ta stor hänsyn till en familj i kris. De pressetiska reglerna gäller även kungahuset.

Helena Sträng:

– Vi har haft rätt yviga diskussioner på redaktionen om vad vi ska publicera, hur mycket vi ska dra och vilket anslag vi ska ha. Inför födelsen har vi gjort ett par uppslag med utgångspunkt från att prins Daniel faktiskt är född i Örebro och tillbringade sin allra första tid i livet här. Därför har vi i tidningen lanserat idén att den nya prinsen eller prinsessan borde bli Hertig av Närke. Tonen i det jobbet diskuterade vi noga.

Daniel Sandström:

Det finns flera pressetiska dimensioner, där allmänintresset kan krocka med värnandet av den personliga integriteten för föräldrar och barn. Det finns stora förväntningar och krav på det barn som kommer att födas, men däri ligger ju monarkins kärna, att barnet är ett vanligt barn och ändå inte. Men hur närgångna kan medierna bli utan att barnet riskerar att ta skada, det är en väsentlig fråga. Barnet har ju inte valt offentligheten, till skillnad från exempelvis Daniel Westling.

Jan Helin

De etiska diskussionerna har handlat om hur vi bevakar händelsen nyhetsmässigt utan att störa försföderskan och hennes familj. En problematisk situation vore ett säkert tips om nedkomst kort före deadline för printutgåvan i kombination med utebliven bekräftelse,

Magnus Persson, TT:

– Vi för ganska ofta diskussioner om vår bevakning av kungahuset, så även denna gång.

Finns det risk att det bara blir ”baby-yra”, eller kommer ni att erbjuda mer djupgående material (som analys av vad tronarvingens födsel betyder för monarkins framtid)?

Lena K Samuelsson:

– SvD planerar för en bredd i bevakningen och att sätta även denna nyhet i perspektiv, men lite yra får vi nog vara beredda på att se i svenska medier framöver. Allt måste inte vara föremål för djupgående analys.

Thomas Mattsson:

– Vi kommer som vanligt att ha en bred bevakning med både nyheter och opinionsbildning. Vi är ju exempelvis den enda redaktion som regelbundet reser med kungaparet och kronprinsessparet på statsbesök, även om också SVT och Aftonbladet dyker upp ibland, och vi kommer förstås fortsätta att skriva om alla aspekter.

Ulf Johansson:

– Ja, vi har planerat inslag och gäster som också diskuterar både monarkins framtid och andra aspekter.

Anders Goliger:

– Vi strävar efter att ha en bred och balanserad bevakning. Det ska finnas plats för både yra och eftertanke.

Helena Sträng:

– Djupare analyser och diskussioner kring monarkins vara eller icke vara har vi än så länge hänvisat till ledare och debatt.

Daniel Sandström:

Det blir både och. Ett barns födsel är alltid värt att fira, men det finns all anledning att diskutera och fördjupa hur födseln exempelvis påverkar synen på monarkin. Vi har redan publicerat artiklar om hur födseln kan påverka barnafödande och annat.

Jan Helin

Jag ser inte baby-yra riktigt som en risk. Det är en härlig möjlighet. Men vi är en kvällstidning,  självklart kommer vi därför också att erbjuda mer djupgående texter om tronarvingens betydelse för Sveriges statsskick och den mänskliga aspekten av att från dag ett växa upp i offentligheten.

Magnus Persson, TT:

– Risken är uppenbar. Men vi har redan skrivit texter kring monarkins framtid, och planerar även andra texter som problematiserar kring händelsen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev