Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så bevakar SVT klimatmötet

Publicerad: 30 november 2018, 13:05

Charlotta Friborg, programchef för SVT Riksnyheter och ansvarig utgivare för Rapport, Aktuellt, Forum, Morgonstudion, text-tv, svt.se och Nyheter på lätt svenska. Foto: Janne Danielsson/SVT

Aktuellt ägnar ett helt program åt miljö- och klimatfrågor i samband med klimatmötet i Katowice, Polen. "Vi märker att vår publik har en oro och ett stort sug efter information", säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheterna.


I helgen inleds klimatmötet i Katowice, Polen. Flera svenska medier ägnar mycket redaktionellt utrymme åt förhandlingarna, däribland DN, vilket Medievärlden rapporterade om i går.

Även på SVT är bevakningen i full gång. Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheterna, berättar att man har flera planerade satsningar inför och under det stundande klimatmötet.

– Det är ett otroligt viktigt möte. Många saker står på spel. Vi gör en hel del saker för att uppmärksamma det under de kommande veckorna.

Om allt går enligt plan ska Aktuellt ägna ett helt program åt klimatet den 13 december. Även Agenda gör flera satsningar kring miljö- och klimatfrågorna.

– Dessutom händer det mycket online. Vi kommer bland annat att ha ett liveflöde där man kan kommunicera med redaktionen och andra i publiken. Och så har vi använt konceptet #dinröst – ett grepp vi också tog till under höstens val.

Hur stort är intresset bland era läsare för miljö- och klimatfrågorna?

– Väldigt stort. Vi märker att vår publik har en oro och ett stort sug efter information.

SVT:s klimatbevakning ska vara saklig och ta avstamp i den senaste forskningen, säger Charlotta Friborg.

– Klimatfrågan är så pass stor att många reagerar med att slå den ifrån sig. Men vi tror på den journalistiska metoden, att synliggöra den forskning som finns och att göra det så pedagogiskt som möjligt.

SVT kommer också att ta hjälp av sina meteorologer, som har en naturvetenskaplig skolning, i rapporteringen. Samt av de utrikeskorrespondenter man har utspridda i världen,

Till Polen för att bevaka förhandlingarna åker tre reportrar, en fotograf/redigerare samt utrikeskommentatorn Erika Bjernström som också är kursledare för Fojos klimatutbildning.

– Utöver det skickar flera lokala redaktioner egna reportrar. Dessutom finns de samiskspråkiga nyheterna Oddasat på plats. Så det finns många kunniga medarbetare i Katowice.

Läs också

DN gör specialbilaga inför FN:s klimatmöte (2018-11-29)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News