Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så arbetar Mittmedia för att få fler kvinnor till sporten

Publicerad: 28 juni 2016, 11:15

Bild från när några av sportens sommarvikarier träffades i Sundsvall förra veckan. Foto: Mittmedia

Mittmedia Sport har gjort en rekryteringsoffensiv inför sommaren. Ambitionen är att öka jämställdheten på sportområdet – och för att lyckas med det arbetar man målmedvetet.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

I maj i fjol fick Mittmedia en gemensam sportredaktion, vilken Mattias Wallström är övergripande chef för. En av de frågor som man redan från start valde att prioritera var att arbeta för att få en mer jämställd sportredaktion. Sedan dess har fem av nio nyanställda varit kvinnor. Och nyligen fick man sin andra kvinnliga arbetsledare på sporten, den före detta SVT-profilen Cecilia Edström.

– Vi har arbetat målmedvetet med att rekrytera kvinnor. Vi har till exempel själva aktivt sökt upp duktiga kvinnliga sportjournalister och uppmanat dem att söka till oss, säger Mattias Wallström.

Också när det blev dags att rekrytera sommarvikarier var den uttalade ambitionen få in fler kvinnor. När det arbetet nu är färdigt står det klart att 12 av årets 17 sommarvikarier är kvinnor.

– Vi vill förstås få till en långsiktig förändring. Mycket handlar det om att förändra en kultur, och då kan detta vara en början – även om det förändringsarbetet inte är något man genomför på en sommar.

Just inför sommaren ser det ju bra ut, men hur arbetar ni för att det inte bara ska bli en tillfällig förbättring?

– Så fort vi haft lediga tjänsteutrymmen prioriterar vi att leta efter kvinnor.

I dagsläget är sex av totalt 37 journalister på Mittmedia Sport kvinnor. Men fler kvinnor kommer att börja i höst. Förhoppningen är också att man ska hålla kontakten med sommarvikarierna – och om möjlighet finns – kunna erbjuda dem att stanna.

– Nu har vi chansen att få in ett gäng duktiga och lovande journalister. Det är vi väldigt glada för.

Varför är det viktigt att nå jämställdhetsmålen?

– Vi har otroligt duktiga manliga sportjournalister inom Mittmedia i dag, där några tillhör Sveriges bästa sportjournalister och förtjänar ännu mer uppmärksam än de får i dag. De är våra lokala Erik Nivas. Det här är inte deras fel utan detta är ett strukturellt fel, säger Mattias Wallström och fortsätter:

– Men det är bra att det blir en diskussion om hur det ser ut på redaktionerna. Sedan kan jag ju tycka att vi borde ha kommit längre år 2016.

Hur tänker du att en mer jämställd redaktion påverkar sportbevakningen?

– Vi behöver olika personer med olika bakgrund. Då får vi ett annat ”mindset” – alla ser vi olika saker. Nästa steg blir att öka mångfalden. När det kommer till det har vi ett jättejobb att göra.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev