Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

S-ledamöter: Reglera opinionsmätningar nära val

Publicerad: 15 Mars 2019, 10:10

Johan Andersson. Foto: Press och Wikimedia.

Fem socialdemokratiska riksdagsledamöter har lämnat in en motion om att stoppa opinionsmätningar i anslutning till allmänna val. "Vi tycker att det finns en risk att opinionsmätningar påverkar valresultatet väldigt mycket de sista veckorna", säger Johan Andersson (S) till Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

I en motion föreslår fem Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Östergötland att det ska införas en reglering kring hur man får publicera opinionsmätningar i anslutning till allmänna val, skriver de i en debattartikel på Altinget.

– Vi tycker att det finns en risk att opinionsmätningar påverkar valresultatet väldigt mycket de sista veckorna innan ett val, säger Johan Andersson (S) till Medievärlden och fortsätter:

– Att vi har opinionsmätningar är vi vana vid. Men just de här sista veckorna när folk inte har tagit ställning än finns det en risk att opinionsmätningar påverkar hur folk röstar. Vi tycker det är viktigt att varje medborgare själv ska få bestämma hur de vill rösta, säger han.

Det är bland annat stödröster som Johan Andersson menar att opinionsmätningar kan leda till och som snedvrider valresultatet.

– En del i det är att det finns mycket som tyder på att man stödröstat för att rädda det ena eller det andra partiet. Då kan det bli så att man röstar på ett parti som inte är det man känner representerar en bäst, säger han.

Enligt Johan Andersson är motionen förankrad i partiet centralt, men det är inte en officiell partilinje för närvarande.

– Det är vår egen linje. Sedan får vi se vilket resultatet blir efter att motionen behandlats av utskottet.

Socialdemokraterna säger via sin presstjänst att partiet inte delar motionärernas linje.

”Socialdemokraterna som parti förfäktar inte den linje som debattartikelförfattarna i fråga driver. Däremot står det riksdagsledamöterna fritt att motionera och opinionsbilda i frågan”, skriver de i en kommentar.

Hur rimmar det här förslaget med grundlagens tryckfrihet?

– Det är något som man får titta på. Syftet är att det ska göras en utredning om hur det här ska hanteras, säger Johan Andersson.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.