Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

S ensamma om att stödja upphovsrättsreformen

Publicerad: 12 april 2019, 05:16

Morgan Johansson (S)kommer tvingas åka till Bryssel och rösta emot ett förslag han tror på. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

I dag avgörs hur den svenska regeringen ska ställa sig till upphovsrättsdirektivet. Efter att MP under torsdagen sagt att de röstar nej står nu S som ensam förvarare av direktivet i den svenska riksdagen.


Frågan om nya upphovsrättsregler fortsätter vara het trots att EU-parlamentet godkänt förslaget i sin helhet och det nu bara återstår ett formellt godkännande av ministerrådet innan förslaget blir lag. Kritiker försöker stoppa förslaget från att gå igenom eller att få de kritiserade delarna omskrivna.

Under fredagen kommer MP rösta ned sin egen regerings förslag i frågan, vilket DN var först med att berätta om. Beslutet är förankrat i Miljöpartiet, uppger partiets presstjänst. Tidigare har alla partier uppgett i en rundringning som SVT gjort att de kommer rösta nej. Det innebär att det nu bara är Socialdemokraterna som stödjer förslaget – men att justitieminister Morgan Johansson kommer tvingas åka till Bryssel och rösta emot förslaget.

Själv kallar han, i en debattartikel i SvD, de andra partiernas ståndpunkt för ett svek mot alla kulturarbetare och ”den grundlösa skrämselpropagandan har gått över alla gränser”.

”Någon ‘länkskatt’ blir det inte, däremot en möjlighet för tidningsföretag att förhandla om ersättning när andra utnyttjar deras material. Och något ‘internetfilter’ rör det sig inte heller om, utan om ett krav på att stora plattformar måste ingå licensavtal för det som utnyttjas och vidta rimliga åtgärder för att motverka tillgång till material som rättighetshavare särskilt bett om inte ska finnas på plattformen”, skriver Morgan Johansson och Kulturutskottets gruppledare Lawen Redar (S) i artikeln.

I de föreslagna reglerna står att en sajt som omsätter mer än 10 miljoner euro om året eller som funnits i tre år blir ansvariga för att ta bort upphovsrättsskyddat material – det som kritikerna kallar ”internetfilter”.

Enligt Morgan Johansson skulle det, vid ett nej, ta ”många år” innan processen med att ta fram nya upphovsrättsregler kan återupptas.

Frågan avgörs under fredagsmorgonen i EU-nämnden.

Hur Sverige ställer sig i frågan spelar dock mindre roll i praktiken. Det krävs att ytterligare fem länder eller ett land som representerar över 10 procent av Europas befolkning vänder, vilket Medievärlden skrivit om tidigare.

Tyskland är det troligaste alternativet i så fall. Emanuel Karlsten, som bevakar frågan på sin blogg med hjälp av crowdfunding, skriver att de tyska socialdemokraterna, som är den mindre parten i landets regeringskonstellation, vill stoppa reglerna kring det så kallade ”filtret”. Hur den tyska regeringen kommer rösta är dock i skrivande stund inte känt.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News