Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Rysslandsbevakningen fortsätter med oförminskad styrka”

Publicerad: 25 Januari 2016, 12:40

SR:s programdirektör Björn Löfdahl svarar på kritiken mot nedläggningen av de rysk- och tyskspråkiga redaktionerna.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Flera kritiska röster har höjts sedan det i torsdags blev känt att Sveriges Radios nyhetsverksamhet på ryska och tyska upphör i samband med en omorganisering av Radio Sweden. Men SR:s programdirektör Björn Löfdahl tror att kritiken delvis grundar sig i en missuppfattning kring den ryskspråkiga redaktionens uppdrag:

Jag tror att den delvis grundar sig på intrycket att vår bevakning av Ryssland på något sätt minskar. Så är det ju inte. Vi har Nordens största utrikesorganisation som gör en mycket bra bevakning av Ryssland och Tyskland, och det kommer vi självklart att fortsätta med i oförminskad styrka. Det kommer inte att minska, säger Björn Löfdahl och fortsätter:

Det som sker är att vi inte kommer att fortsätta göra nyheter om Sverige och svenska förhållanden på ryska och tyska. Redaktionerna har inte haft i uppdrag att bevaka Ryssland eller Tyskland. De har dock enbart förmedlat de större händelserna i Sverige, och Sverige till sina publiker. Vi lägger heller inte ned några sändningar, det var längre sedan det skedde, då i samband med att mellanvåg och kortvågssändningar avskaffades. Det som producerats de senaste åren är webbnyheter.

Kan du förstå den oro som uttrycks över beslutet?

Ja, med de utgångspunkter debattörerna har. Det finns en stark oro för utvecklingen i Ryssland.

SR:s nedläggning av ryskspråkig redaktion får kritik

Ekot tar över Radio Sweden

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.