Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rwandisk journalist friad efter elva år

Publicerad: 15 november 2007, 12:08

Tatiana Mukakibibi, tidigare presentatör och producent vid statliga Radio Rwanda, har i dagarna släppts efter att ha hållits fängslad i elva år. Hon var en av de rwandiska journalister som anklagades för uppvigling till folkmorden 1994.


Det var en gacaca, en för landet traditionell folkdomstol, som friade henne efter ett tre timmar långt förhör med en rad vittnen, som bedyrade att Tatiana Mukakibibi inte deltog i dödandet av tutsier och de hutuer som var lojala med dem. Bland annat dödades journalisten Eugène Bwanamudogo, en tutsi som arbetade för jordbruksministeriet. Det var just mordet på honom som var den allvarligaste anklagelsen mot henne.
Enligt Tatiana Mukakibibi var anklagelserna ett sätt att komma åt André Sibomana, en katolsk präst, människorättsaktivist och redaktör för dagstidningen Kinyamateka, som hon började arbeta för 1994.
Tatiana Mukakibibi var en av Reportrar utan gränsers fadderfångar.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.