Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ruth Spira får kunglig medalj

Publicerad: 5 Oktober 2016, 07:40

Kulturjournalisten och översättaren Ruth Spira som är verksam i Tel Aviv får Nordstjärneorden för att hon genom sina översättningar har bidragit till att sprida svensk kultur i Israel.


Ruth Spira tilldelas den kungliga medaljen för att hon översatt böcker av ett 50-tal författare till hebreiska. Astrid Lindgren, Lars Gustafsson och Henning Mankell är exempel på några.

”Den här dekorationen är ett enormt uttryck för uppskattning och erkänsla, något som inte är självklart i mitt yrke. Översättare blir ofta förbisedda och nämns inte”, sade Ruth Spira vid mottagandet av utmärkelsen.

Hon har tidigare arbetat som kulturjournalist på israeliska tidningar samt haft uppdraget som kulturattaché på Israels ambassad i Stockholm. Ruth Spira föddes i Finland men hennes modersmål är svenska. Som barn flyttade hon med sin familj till Tel Aviv, Israel, där hon i dag är verksam.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.