Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ruth/Bratt: Internet kan inte vara laglöst land

Publicerad: 3 Augusti 2009, 02:37

Nästan inga kränkningar på internet leder till åtal. Det är ett stort problem, skriver Percy Bratt och Arne Ruth i DN.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

På internet kolliderar yttrande- och informationsfrihet med rätten till skydd för den enskilde. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver advokat Percy Bratt och DNs förre chefredaktör Arne Ruth om problemet:

”Rättsväsendet vänder dock ryggen åt dem som angrips på internet. Allvarliga anklagelser som riktas mot utpekade personer är visserligen straff- och skadeståndsgrundande förtal om uppgiftslämnaren inte kan visa att uppgifterna har någon form av allmänintresse och att de dessutom är sanna eller skäligt grundade. Men det finns också en regel som säger att åklagaren bara får väcka åtal om det av särskilda skäl anses påkallat från allmän synpunkt. Sådana skäl föreligger enligt åklagarna i princip aldrig. Riksåklagaren har i flera fall med mycket grova och långvariga förtalskampanjer på internet fastslagit att några särskilda skäl ändå inte förelegat.”

I stort sett är det upp till den enskilde att väcka åtal om hon eller han blivit kränkt. Vilket kan bli mycket kostsamt. Den som förlorar ett mål får stå för båda parters rättegångskostnader.

Arne Ruth och Percy Bratt föreslår att regeln om särskilda skäl för åtal ändras eller tas bort.

”Internet kan inte fortsätta att vara ett laglöst land om det samtidigt skall vara en fungerande offentlighet i det demokratiska samhället.”

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.