Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

RUG: Vitryssland ny internet-fiende

Publicerad: 12 Mars 2012, 10:03

Reportrar utan gränser högtidlighåller Världsdagen mot nätcensur genom att släppa en uppdaterad lista över "internets fiender".


Bahrain och Vitryssland har fått den tvivelaktiga äran att klättra på listan, från ”länder under övervakning” till fiendekategorin. Bahrain använder sig av en anmärkningsvärd uppsättning förtryckande verktyg, enligt pressfrihetsorganisationen; bland annat arresteringar av bloggare och nätaktivister, och förtal av och åtal mot yttrandefrihetsförkämpar.

Lukasjenkoregimen fruktar efter den arabiska våren en vitrysk revolution via sociala medier och har flera gånger stängt ned internet och arresterat aktivister. En ny lag som antogs i januari i år ger regimen ytterligare makt att övervaka och kontrollera nätet.

Indien och Kazakstan har lagts till på listan över länder som övervakas, bland annat efter att de indiska myndigheterna börjat agera repressivt efter terrordåden i Bombay 2008. För Venezuela och Libyen ser det ljusare ut de har i år plockats ned från övervakningslistan (även om Reportrar utan gränser noterar att det finns mycket kvar att göra).

Världsdagen mot nätcensur instiftades av Reportrar utan gränser 2008 för att uppmärksamma de globala hoten mot ett fritt internet.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.