Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

RUG-pristagare: Ingen ska kunna säga att de inte visste

Publicerad: 18 Februari 2009, 09:39

- Jag vill informera för att få andra att agera, och för att allt färre ska kunna säga "jag visste inte". Den palestinske fotojournalisten Mohammed Omer tog i år emot Reportrar utan gränsers pressfrihetspris för 2008 och förklarade i sitt tacktal vad det är som driver honom.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Mohammed Omer kom till Stockholm från Nederländerna, där han vårdats för de fysiska och psykiska  skador som han fick då han i fjol återvände till Gazaremsan efter att ha varit i London för att ta emot Martha Gellhorns journalistpris, ett pris  som han tilldelades för att han blivit ”en röst för de röstlösa”.

Att han över huvud taget fick resa för att ta emot priset berodde att en holländsk diplomat engagerade sig för honom.

Mohammed Omer, som fyller 25 i maj, har också fått Best Youth Voice Award av New American Media.

År 2001 startade han www.rafahtoday.org, en sajt om det dagliga livet i hans hemstad Rafah, som ligger i södra delen av Gazaremsan. Han arbetar för flera västerländska medier.

De bilder som senast lagts ut på rafahtoday.se är ohöljt förskräckande. Sin policy förklarade Mohammed Omer  med att han anser att västvärldens medier är alldeles för försiktiga med att visa bilder, de tar alldeles för stor hänsyn till läsarnas/tittarnas känslor och  förvrider därmed bilden av vad som pågår, menar han.

Det seminarium som följde på prisutdelningen ägnade sig bland annat åt att försöka förklara journalisters frånvaro i Gaza under kriget.

Israel ville vänta tills alla journalister åkt hem innan angreppet, sade DN:s korrespondent Lotta Schüllerqvist. Hon sade också att hon fått förklarat för sig att det fanns en israelisk-egyptisk uppgörelse att inte låta journalister ta sig in i Gaza via Egypten.

Mohammed Omer sade om att de palestinska journalister som befann sig i Gaza utgjorde måltavla för israelerna och att flera av dem dödats.

Vidare skulle de israeliska medierna ha blivit tillsagda att inte ”rapportera alltför närgånget” om situationen i Gaza.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.