Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

RRV anser inte att SVT brister i sponsorkontroll

Publicerad: 28 Maj 2008, 05:44

Riksrevisionen (RRV) har inte funnit något som tyder på "väsentliga brister" i kontrollen av indirekt sponsring i SVT. Samtidigt är de särskilda reglerna om marknadsmässigt pris svåra att tillämpa, skriver RRV i ett pressmeddelande.


Anledningen till den granskning som RRV gjort är att reglerna för indirekt sponsring och SVT:s tillämpning av dem den senaste tiden har ifrågasatts i den allmänna debatten.

– Det är avgörande för SVT:s oberoende och integritet att sponsorer inte på ett otillbörligt sätt påverkar programinnehållet. Det är därför viktigt att SVT har en fullgod tillämpning av regelverket, säger riksrevisor Karin Lindell i pessmeddelandet.

RRV har granskat de rutiner som har betydelse för skyddet av SVT:s oberoende i programverksamheten. En genomgång har gjorts av priserna i 150 avtal om både indirekt sponsrade och icke sponsrade program som köpts in från produktionsbolag i Sverige och visats i SVT.

Att granskningen inte visar på några väsentliga brister i kontrollen är inte någon garanti för att otillåten sponsring eller otillbörlig påverkan på programmen från externa finansiärer inte skulle kunna förekomma i praktiken, skriver RRV.

Verket konstaterar att SVT i syfte att skydda företagets oberoende mot externa intressenter vid inköp av program, i första hand måste förlita sig på publicistiska bedömningar av det som faktiskt visas i programmet.

RRV rekommenderar därför regeringen att pröva behovet och nyttan av reglerna om att SVT ska betala marknadspris vid köp eller samproduktion av indirekt sponsrade program.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.