Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Roxvall och Persson vill göra utrikesjournalistik i nytt format

Publicerad: 7 juni 2017, 11:31

Journalisterna Anna Roxvall och Johan Persson. Bild: Johan Persson/Pressbild

Journalisterna Johan Persson och Anna Roxvall tröttnade på en frilansmarknad där utrikesjournalistikens utrymme allt oftare begränsas. Därför startade de Myteri förlag. Nyligen gav de ut sin första reportagebok.


Journalisterna Johan Persson och Anna Roxvall har arbetat ihop i närmare ett decennium och bland annat gjort flera reportage.

– Vi har harvat runt tillsammans i den här branschen i snart tio år. Både Anna och jag gillar hur text och bild samverkar i de längre formaten. Men tyvärr får utrikesjournalistiken sällan det utrymmet i dag, säger förlagschefen Johan Persson.

Viljan att göra längre, fördjupande utrikesreportage där text och bild värderas lika högt motiverade dem att starta Myteri förlag. I maj släpptes den första boken, Burundi inifrån, som är en del av en reportageserie där varje titel ska behandla ett ämne, en fråga eller ett skeende.

Boken om Burundi handlar om de senaste årens utveckling i landet. Våren 2015 var Burundi under medial hårdbevakning. Det sedan presidenten – i strid med konstitutionen – beslutat sig för att ställa upp för omval till en tredje mandatperiod. Beslutet möttes av högljudda folkliga protester

– Första resan var ett rent nyhetsjobb. Då var händelseutvecklingen i landet en stor världsnyhet. Men sedan blev journalistnärvaron mindre – trots att det fortsatte att hända massa saker. Att världspressen hade lämnat blev en morot för mig och Anna att stanna kvar, säger Johan Persson och fortsätter:

– Resultatet blev ett tidsdokument som jag tror att vi i stort sett är de enda som har gjort.

Formatet beskriver Persson som en slags hybrid av en klassisk bok ett och snabbare nyhetsmagasin. Framtagningen har skett tillsammans med formgivaren Anders Birgersson. Redaktörskapet har Oskar Sonn-Lindell och Mattias Göransson från Filter stått för.

Just att Persson och Roxvall har kunnat välja vilka de vill arbeta med är en av fördelarna med utgivning på eget förlag, berättar Johan Persson.

– Vi har kunnat jobba friare, bland annat eftersom vi haft möjlighet att handplocka bra människor som vi vill ha in i projektet. Det hade varit svårare på ett annat förlag.

Bok nummer två, Västsahara Inifrån, som de två planerar för nu ska handla om konflikterna i området.

– Tanken med bokserien är att berätta om tunga ämnen på ett sätt som är läsvänligt.

Johan Persson berättar att han och Anna Roxvall vill gå tillbaka till de journalistiska rötterna.

– Nu för tiden är det mycket snack om multijournalistik. Man ska fota, filma och intervjua – och helst alltihop samtidigt. Men vi ser det som en fördel att vi är två personer, en skribent och en fotograf, som tillsammans berättar en historia där bild och text får lika mycket plats.

Dagens allt vanligare snabba nyhetsförmedling fyller en viktig funktion men den behöver kompletteras, menar Johan Persson:

– Den fungerar väldigt bra i snabba nyhetslägen. Men när det kommer till det längre berättandet så krävs ett annat format och arbetssätt.

Framåt är tanken är att Roxvall och Persson ska göra två titlar om året. Planerad utgivning för nästa bok är våren 2018.

Har ni planer på att ge ut även andra personers material?

– På sikt är vi absolut sugna på att ge ut andra journalisters och fotografers verk. Så länge det uppfyller kriterierna för vad vi anser är god journalistik.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev