Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rotationen redo för mer snurr

Publicerad: 11 Maj 2010, 05:36

Uppstickaren på den svenska tryckerimarknaden för tidningar är danska Rotationen som kört sitt svenska dotterbolag Malmö Tidningstryck i drygt ett år. Och som har beredskap att bygga ut pressen för att ta ytterligare kunder.


En sprillans ny, modern press togs i bruk januari 2009 efter en investering på drygt 200 miljoner kronor. Här trycks Skånska Dagbladet, danska MetroExpress och delar av Extrabladets och Jyllanspostens upplagor.

– Vi har över 90 procents beläggning, säger Rotationens vd John Andersen, och vi har en förberedelse för att kunna bygga ut.

Andersen säger att han gjort Sydsvenskan uppmärksammad på detta faktum.

– Med en tilläggsinvestering på ca 120 miljoner kronor kan vi lätt trycka en tidning av Sydsvenskans storlek också om Bonniers skulle föredra att lägga ut tryckningen istället för att trycka i egen regi.

John Andersen spår en utveckling i Sverige likt den i Danmark att de stora tidningshusen inte själva vill äga tryckerier utan ägna sig åt tidningarnas innehåll.

– Vi för samtal med flera svenska tidningar om tryckning, men några överenskommelser har inte gjorts ännu, säger Andersen.

Vilka tidningar det handlar om vill Andersen inte gå in på. Men noterbart är att den tredje stora tryckerispelaren i Sydsverige, JMS, trycker de tre tidigare Skånemediatidningarna Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Tidningarna ägs i dag av Sydsvenskan.

Lars Ohlander

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.