fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Rörlig bild ska vara i centrum – inte text

Det är bra att SVT tar fram nya riktlinjer för citat av andra nyhetskällor. Men huvuduppdraget är att producera rörlig bild. Inte text. Det anser TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i en replik till SVT:s Anne Lagercrantz.

Publicerad: 15 september 2017, 07:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU. Foto: Jonas Hellsén


Ämnen i artikeln:

SVT

Det gläder mig att Anne Lagercrantz är beredd att debattera frågan om gränserna för public service-uppdraget. Det är en debatt som jag och många med mig saknat. För visst är vi ense om att det finns en stor efterfrågan kvalitetsjournalistik och att dess roll är viktigare än på mycket länge. Vi är också ense om att det finns ett behov av både fria medier på kommersiell grund och av public service. Ett starkt public service gynnar journalistiken, precis som starka oberoende mediehus gör det. Där är vi överens.

Vad vi däremot inte är överens om är hur vi ser på SVT:s uppdrag. Jag ser det som att SVT har ett uppdrag att producera tv i allmänhetens tjänst. Det är den rörliga bilden som ska vara i centrum, inte text. Här är det lätt att jämföra med det andra stora public service-bolaget. Sveriges Radio sätter ljudet i centrum. Visst finns det text. Men det kompletterar ljudet. Inte tvärtom. I fallet med Kim Jong-un-artikeln, för att nu fortsätta att använda den som exempel, var det precis tvärtom. Det var mycket text och några få sekundkorta videoklipp. Jag upplever att den typen av material ligger – eller åtminstone borde ligga – utanför SVT:s uppdrag. Det finns inget effektsökeri, ingen smart citeringsteknik eller pr-strategi bakom det. Jag tycker ärligt att SVT:s uppdrag är tv. Det finns mängder av engagerande sätt att berätta nyheter via just rörlig bild. Facebookgrundaren Mark Zuckerberg har spått att vi nu är på väg in i ”videons gyllene framtid” samt att internet bara om något år kommer att bestå av video till 82 procent. Så nog verkar den rörliga bilden ha en framtid.

Nej, jag tror inte och sprider heller ingen bild av SVT lever på att plagiera lokala mediers material. Men jag tycker att det är problematiskt när SVT utförligt återberättar nyheter som lokala medier placeras inom sin betallösning. Att man refererar andra mediers nyheter är självklart helt okej. Det är omfattningen jag vänder mig emot. Därför blir jag uppriktigt glad över att nya riktlinjerna för hur SVT ska citera andra nyhetskällor är på väg och ser verkligen fram emot att ta del av dessa. Vi måste kunna komma överens om hur branschen ska arbeta i den här frågan.

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev