Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Romer inte längre i medieskugga

Publicerad: 21 Oktober 2015, 05:27

Romer har haft mycket begränsat inflytande över en totalt sett sparsam rapportering, det slår forskarna Ester Pollack och Anna Roosvall fast. Men mediebilden är på väg att förändras, visar deras forskning.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetDagens Nyheter

Under ett seminarium på Poppius journalistskola diskuterades under tisdagen mediernas bevakning av romer. Diskussionen tog utgångspunkt i den studie som medieforskarna Ester Pollack och Anna Roosvall vid Stockholms universitet gjort på uppdrag av Institutet för Mediestudier.

Forskarna har tittat på teman och termer i totalt omkring 500 artiklar som publicerats i Aftonbladet och Dagens Nyheter mellan 1995 och 2014. I studien diskuteras artiklarnas kontinuitet och förändring.

Under de första tre femårsperioderna vi undersökt är rapporteringen om romer mycket sparsam. Romerna är marginaliserade under den här tiden i medierna och det samspelar med en marginalisering av romer inom flera andra fält, sa Anna Roosvall.

Mellan åren 1995 och 2009 handlade rapporteringen främst om fattigdom och kriminalitet. I snitt skrevs det tio artiklar om året sammantaget i de båda tidningarna.

Men författarna konstaterar att någonting händer i rapporteringen år 2010-2014 både vad gäller mängd och innehåll. Rapporteringen ökar kraftigt, i snitt skrivs 72 artiklar om året, och såväl vinklar som tilltalet i texterna förändras.

Den tydliga förändringen menar forskarna kan förklaras av flera skäl vid den här tiden tog en allt intensivare tiggeridebatt fart och ungefär samtidigt avslöjade DN att Skånepolisen förde register över romer:

Men det är tydligt att Aftonbladet publicerar betydligt mindre än DN. Och det finns också en annan skillnad i rapporteringen: DN är nyhetsdrivande och publicerar flera artikelserier medan Aftonbladet följer upp, kommenterar och fungerar mer som ett diskussionsforum, sa Ester Pollack.

I panelen satt, förutom medieforskarna själva, även journalisten och författaren Lawen Mohtadi samt Kommissionen mot antiziganisms huvudsekreterare Heidi Pikkarainen.

Panelen var enig om att det behövs mer kunskap om romers historia och situation på landets redaktioner och panelen efterlyste också mer forskning om romer:

Framförallt måste romers egna erfarenheter lyftas, menade Heidi Pikkarainen.

I antologin ”Mediebilden av romer”, som utkom i slutet på september, presenteras studien i sin helhet och där förs också en diskussion kring eventuella åtgärder.

Detta är ett pyttelitet bidrag till den väldigt frånvarande forskningen, sa Ester Pollack.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetDagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.