Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rojas i KU: Pagrotsky felbedömde EU-kommissionens invändningar

Publicerad: 12 April 2007, 12:21

Om kulturminister Leif Pagrotsky och hans departement tagit presstödsfrågan och EU-kommissionen på större allvar i somras, så hade kanske inte hela systemet varit ifrågasatt. Det var kärnan i Mauricio Rojas (fp) frågor i Konstitutionsutskottet. Men Leif Pagrotsky värjde sig: - Det ingick inte i min bild att presstödets fundament skulle ifrågasättas.


Konstitutionsutskottets förhör med förra och nuvarande kulturministern idag förväntades inte ge något nytt. Vad som hänt i presstödsaffären, från riksdagens beslut om ändrat och utbyggt presstöd i juni till dagens samtal med EU-kommissionen är väl känt.
Frågorna till Lena Adelsohn Liljeroth och Leif Pagrotsky hade karaktären av partipolitiska markeringar.

Lena Adelsohn Liljeroth har tidigare deklarerat att regeringen och hon vill ha kvar presstödet. Hon gjorde det nu inför KU också. Att hennes moderata partikollegor gör mediepolitiska deklarationer med annat innehåll spelar inte roll.

Nytt, om än på ett principiellt plan, var att Mauricio Rojas ifrågasatte Leif Pagrotskys och kulturdepartementets sätt att hantera frågan under sommaren 2006. Man borde ha förutsett risken att systemet skulle ifrågasättas, och därför borde Pagrotsky kontinuerligt ha informerats, när frågorna från EU-kommissionen kom.

Leif Pagrotsky svarade att det inte fanns anledning att tro att systemet skulle ifrågasättas, eftersom frågan var ordentligt utredd och förankrad i en fempartiuppgörelse.
– Jag kände ingen oro att detta skulle vara något EU skulle sätta tänderna i.

Mauricio Rojas menade att de frågor om presstödet och förändringarna av det som EU-kommissionen skickade i juli borde fått ansvariga att reagera, medan Pagrotsky menade att samma frågor var av typen faktaredovisning.

Kulturdepartementets tjänstemän rekommenderade den nya kulturministern Cecilia Stegö Chilo att notifieringen av presstödet skulle dras tillbaka. Leif Pagrotsky fick frågan hur han hade agerat om han fått samma förslag.
– Jag hade i alla fall inte gjort det utan att diskutera med kamraterna i regeringen, och inte utan att diskutera det med de fyra andra partierna som var med i uppgörelsen.

Han antydde att den nya regeringens sätt att sköta tillbakadragandet skulle påverka möjligheterna att i framtiden göra upp över blockgränserna i långsiktiga frågor.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.