Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Röda Korset prisar reportage om utsatta

Publicerad: 20 april 2015, 10:00

Röda korsets journalistpris till reportage om patientsäkerhet, syriska flyktingar och rasism på den svenska landsbygden.


Ämnen i artikeln:

Niklas Orrenius

Vinnarna 2015 är:

Daniel Velasco för radiodokumentären Patienten och tystnaden för Sveriges Radio.

Niklas Orrenius och Anders Hansson för reportageserien Drömmen om Sverige, Dagens Nyheter.

Hedersomnämnande: Alexander Mahmoud för reportaget Hem till byn, publicerat i tidningen Re:public.

”Det är en stor ära att få Rödas Korsets journalistpris”, säger Daniel Velasco som tar emot Röda Korsets journalistpris för andra gången, i ett pressmeddelande. ”Min dokumentärserie Patienten och tystnaden syftade till att lyfta fram dolda problem som det sällan talas om inom vården, att bryta tystnaden och beskriva vad som händer när den som ska vårda utnyttjar sin makt över redan utsatta människor. Jag är jätteglad och stolt över priset eftersom Röda Korset premierar just skildringar som rör människor i utsatta situationer utanför den gängse nyhetsrapporteringen”.

Juryns motivering för  Patienten och tystnaden lyder:

Daniel Velasco ger röst åt en grupp patienter som sällan kommer till tals och blottar brister inom vårdsverige som ingen trodde fanns. Övergrepp inom vården beskrivs på ett övertygande men varsamt sätt och griper tag i lyssnaren emotionellt. Det är nyanserat och fritt från förenklingar. Frågan som dröjer sig kvar är; hur kan detta få pågå i en rättsstat som Sverige?

Juryns motivering för reportageserien Drömmen om Sverige i Dagens Nyheter av Niklas Orrenius och fotograf Anders Hansson:

Niklas Orrenius och Anders Hansson tydliggör med sitt berättande varför kriget i Syrien även angår oss i Sverige. Det är en exceptionell beskrivning av syriska flyktingars dröm om ett Sverige som de bara hört talas om. Här finns många dimensioner och människor tillåts vara just människor. Det finns en ärlig vilja att beskriva verkligheten i all sin komplexitet. Det är fullödigt, dramatiskt och välskrivet där text och bild talar direkt till våra hjärtan.

Juryn ger även ett hedersomnämnande till Alexander Mahmoud för reportaget Hem till byn, publicerat i tidningen Re:public. Juryns motivering:

Alexander Mahmoud tar oss med på en resa in i ett mörkt förflutet när han med kluvna känslor beskriver den rasism som han utsattes för under uppväxten i ett litet svenskt samhälle. Att sätta sig själv i både skugga och ljus på detta sätt är utlämnande och modigt. Han gör det på ett nyanserat sätt med en helt egen stilistik som sylvasst skär genom både historia och samtid.

Priset inrättades för att premiera den som genom sitt berättande skildrat händelser, kriser eller katastrofer vid sidan av strålkastarljuset, ute i världen såväl som i Sverige. I år delades det ut för tionde året i rad.

Pristagarna delar på prissumman 25 000 kr.

Juryn består av Eva von Oelreich, ordförande i Svenska Röda Korset, Paul Hansen, fotograf Dagens Nyheter, Olof Brundin, mediekonsult, Agneta Ramberg, utrikeskommentator Sveriges Radio och Kristina Lindström, dokumentärfilmare och projektledare SVT.

Ämnen i artikeln:

Niklas Orrenius

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.