Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Roberto Saviano åtalas för kritik av inrikesminister

Publicerad: 21 mars 2019, 06:55

Journalisten Roberto Saviano kommer att åtalas för att ha kallat Italiens inrikesminister "den undre världens minister".


Roberto Saviano blev känd över världen när hans bok Gomorra, som handlar om hur han infiltrerat maffian i Neapel, publicerades. Sedan dess har han levt med ett pris på sitt huvud och ständigt livvaktsskydd. Men det har inte stoppat honom från att delta i samhällssamtalet.

Sedan Italien fick en regering bestånde av två populistparti, varav det ena är högerpopulistiska Lega som leds av Matteo Salvini, har han varit en vokal kritiker av deras politik. Bland annat har han kallat Matteo Salvini, som är landets inrikesminister, för ”ministro della mala vita”, Ungefär ”den undre världens minister” på svenska, och för en ”buffone”, ungefär ”pajas”.

Matteo Salvini har i sin tur uttryckt att Roberto Saviano kanske inte längre behöver sitt livvaktsskydd.

Nu åtalas Roberto Saviano för uttalandet, skriver han på sin Facebooksida.

”Jag återupprepar mitt omdöme om honom, och jag försvarar dess giltighet att kunna kalla honom för det”, skriver han. En artikel där Roberto Saviano framför anklagelserna har publicerats på svenska av DN.

DN:s kulturchef Björn Wiman skriver att åtalet är ett led i kriget mot det fria ordet.

”Det är ett led i den auktoritära högerpopulismens krigföring mot medier och intellektuella, där situationer som nyligen tycktes otänkbara är på väg att bli det nya normala”, skriver han.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.