Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Robert Sundberg: Alla Bonniers opinionsbildare är emot presstöd

Bonnierskribenter är emot stödet oavsett om Nationell Idag får det eller inte. Behåll presstödet, men med förnuft, skriver Dala-Demokratens ledarskribent Robert Sundberg.

Publicerad: 23 April 2010, 09:52

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Presstödsnämnden har beslutat ge Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag presstöd. Beslutet att med skattemedel stödja en tidning som innehåller åsikter som går att klassa som rasistiska har väckt anstöt. Jag tycker inte om denna tidnings innehåll och finner det beklagligt att det ska gå skattepengar till den.

Men presstödsnämnden har agerat korrekt, givet de regler den har. Nämnden ska enligt dem inte ta hänsyn till innehållet i de tidningar som prövas för presstöd.

Om man inte vill att en tidning som Nationell Idag får presstöd ska man agera för att reglerna för presstödet ändras. Ytterst kan man verka för att detta stödsystem avskaffas, varvid dock många tidningar som bidrar till redaktionell och åsiktsmässig mångfald skulle få svårt att klara sig.
Att gå så långt som att avskaffa presstödet finner jag vore att kasta ut barnet med badvattnet. Det tycker dock inte Sydsvenskans kulturskribent Per Svensson som i Medievärlden förutspår presstödets upphörande.

Svensson, som skribent i Bonnierpressen, inger dock ingen trovärdighet gällande presstödet. Han är emot stödet oavsett om Nationell Idag får det eller inte. Alla Bonniers opinionsbildare är emot presstöd.

Som av en händelse skulle Bonniers tidningar i Stockholm och Malmö gynnas om deras konkurrenter, Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet, inte får presstöd. Per Svensson anser att det faktum att många socialdemokratiska landsortstidningar som erhåller presstöd nu huvudägs av sina borgerliga konkurrenters ägare talar emot detta stöd. Till följd av reglerna för stödet, om en majoritet av det redaktionella materialet som unikt för tidningen, så bidrar emellertid dessa tidningar till mångfald i de regioner där de kommer ut, trots ny ägarform.

Apropå partipress vet alla att de borgerliga tidningarna, på ledarplats, är partipolitiska. Och på nätet är samma tendens som i pressen gällande åsikter verksam: borgerlig inriktning dominerar.
Sett till rationalitet i tidningsproduktionen har de nya pressägarformerna möjliggjort effektivare produktion så att de tidningar som erhåller presstöd kunnat fokusera på den redaktionella produkten.

Nästan alla S-morgontidningar, med andra åsikter än de nästan 90 procent av pressen som är borgerlig, utkommer tack vare presstöd även om stödet ofta bara står för en femtedel av inkomsterna. Att ett land har statligt stöd till tidningar är inte heller unikt utan förekommer i flera andra länder.
Flera morgontidningar, ofta socialdemokratiska, har för övrigt lagts ned de 40 år som systemet med presstöd funnits. Man kan därför argumentera för att detta stöd varit för litet.

Att ge ut en tidning är en ekonomisk verksamhet i företagsform. Intäkter från annonser är den stora möjliga intäktskällan för en morgontidning. De borgerliga tidningarna har där ett försprång, de var först på marknaden.

Intäkter från annonser är huvudfinansiären för morgontidningar, varav nästan alla är borgerliga. För övrigt subventioneras de också av staten genom att momsen på tidningar är 12 procent och inte 25 procent.

Att Nationell Idag kunde få presstöd aktualiserar en debatt om att precisera reglerna för presstödet. Detta exempelvis så att tidningar som ligger nära att bryta mot lagstiftningen om hets mot folkgrupp ska få det svårt att få presstöd.

Systemet med presstöd finns det däremot stor anledning att bevara.

Robert Sundberg, ledarskribent Dala-Demokraten

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.