onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Robert Olsson slutar som programchef

Publicerad: 24 augusti 2018, 06:55

Robert Olsson, avgående programchef för Samhällsavdelningen i Göteborg.

SVT:s programchef för samhällsavdelningen i Göteborg slutar. Framöver ska Robert Olsson i stället dela sin tid mellan att arbeta på SVT:s strategiavdelning och inom redaktionella projekt i Göteborg. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

SVT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Robert Olsson kom till SVT 2002, då som redaktionschef för Västnytt. Sedan dess har han bland annat hunnit vara allmän-tv-chef i Göteborg, programdirektör för nyheter och samhälle och nu senast programchef för samhällsavdelningen i Göteborg. En roll han tog över av Mette Friberg som slutade efter en mycket infekterad konflikt mellan henne SVT Göteborgs dåvarande chef, Ylva M Andersson, som också valde att lämna kort därefter.

Nu står det klart att Robert Olsson slutar som programchef. Beslutet är, enligt SVT, hans eget och grundar sig i en önskan om att bidra inom SVT på andra sätt. Framöver ska Robert Olsson därför dela sin tid mellan att arbeta med strategifrågor samt med redaktionella projekt i Göteborg.

– Jag har varit chef i 25 år, varav 16 på SVT. Fantastiska år där de fem jobb jag haft i företaget har bjudit på nya perspektiv och ny kunskap och jag tror också jag har bidragit med ett och annat under åren. Samtidigt finns det moment i ledarskap som är repetitiva och som jag kände att jag var klar med. När den känslan hade satt sig så började lusten att göra något annat växa sig allt starkare. Och då är det ett bra läge att söka förändring, säger Robert Olsson till Medievärlden.

Vad ser du för fördelar respektive nackdelar med att du nu ska dela upp din tid?

– Jag tror och hoppas att medarbetarna uppfattat att jag under mina år som chef haft en nära koppling till verksamheten. Det är nog så att det är i den redaktionsnära miljön jag hämtat mycket av min energi. Så att nu få möjlighet att förena redaktionellt arbete med strategiska perspektiv känns kanonkul. Nackdel, ja, jag vet inte, möjligen finns det planerings- och logistiska problem att få ihop det till en helhet, men jag är faktiskt inte så orolig för det.

Robert Olsson ser flera viktiga strategifrågor som SVT behöver arbeta med framåt.

– Det finns en räcka viktiga frågor. Den viktigaste för min del är att bibehålla det höga förtroendet för public service – det är viktigt för SVT men också viktigt i ett polariserat Sverige att bidra till ett sammanhållet land.

Hur ser du på SVT:s relation till lokaltidningarna?

– Jag har ju tillsammans med kollegerna på samhällsavdelningen här i Göteborg, Kenny Adersjö och Nils Hanson, startat det vi kallar UG Akademi. Vi har under några dagars workshop om undersökande journalistik, på olika ställen i Sverige, träffat över 100 lokala journalister från skilda lokala mediehus. På den nivån är relation oss emellan hundraprocentig, säger Robert Olsson och fortsätter

– Jag tycker också de kontakter detta medfört mellan mig och mediechefer utanför storstadsområdena är roliga och konstruktiva. Slutligen så sitter jag i två styrelser tillsammans med TU:s vd Jeanette Gustafsdotter och jag tycker att de samtal vi för där är avslappnade och inte speciellt konfliktladdade.

Rekryteringen av en ny programchef kommer att inledas inom kort.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev