Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rinkeborn lämnar Eskilstuna-Kuriren

Publicerad: 10 Augusti 2009, 07:26

Hans Rinkeborn slutar som vd och koncernchef för Eskilstuna-Kuriren. Han stannar kvar på sin post tills en efterträdare har utsetts, vilket väntas ske i början av 2010. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Hans Rinkeborn har arbetat som vd och koncernchef för Eskilstuna-Kuriren sedan 2002.  Beslutet att lämna koncernen har vuxit fram under de senaste månaderna.

Hans Rinkeborn bestämde sig definitivt när han tidigare i sommar befann sig på en alptopp i Gasteinerdalen i Österrike.

–    Att vara vd är krävande. Det är ett jobb som äter en. Jag vill få mer tid för familjen, säger han men betonar att det inte är någon konflikt som ligger bakom beslutet.  Hans Rinkeborn har varit vd och vice vd på olika arbetsplatser i närmare 30 år. Han vill nu gå in i ett lugnare tempo och hoppas bland annat på en roll som styrelseledamot och rådgivare inom mediebranschen.

–    Jag hoppas kunna vara kvar inom EK-koncernen i någon form, säger han.

Vad tycker du är det viktigaste som skett sedan du började på EK 2002?

– Att vi har befäst EK:s roll som en fristående aktör i branschen samtidigt som vi tar och har tagit en aktiv roll i de strukturomvandlingar som pågår, då tänker jag framför allt på köpet av Södermanlands Nyheter.

Hur stark står sig EK-koncernen just nu?

–    Som alla andra har vi problem med upplagan och annonsintäkterna, särskilt platsannonserna, men vår strategiska position i Sörmland och Mellansverige har aldrig varit starkare än nu.

Vilka orosmoln ser du?

–    Sett ur ett branchperspektiv tycker jag att det är oerhört jobbigt att vi ännu inte har några fungerande betalningsmodeller för nätet. Dessutom har hela gratiskulturen haft en negativ inverkan på konsumenternas betalningsvilja även för papperstidningarna.

–    På sikt kommer det att innebära att det blir för svårt för tidningarna att hålla uppe kvaliteten.  Eskilstuna-Kurirens rörelseresultat för 2008 uppgick till 31 miljoner kronor. För 2009 räknar Hans Rinkeborn med ett betydligt sämre resultat, ”mellan 5-10 miljoner”.

–    Annonsintäkterna för första halvåret i år låg 17-18 procent lägre än samma tid i fjol. Vi räknar med en viss återhämtning, även om det gått något sämre i sommar än väntat.  Hans Rinkeborn är 58 år. Innan han började på Eskilstuna-Kuriren arbetade han i olika chefsbefattningar på Ica-förlaget och dessförinnan på Gränges i Västerås.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.