Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Riksdagspolitiker vill inskränka tryckfriheten

Publicerad: 23 Augusti 2006, 10:57

Det finns en stark opinion i riksdagen för flera omfattande inskränkningar av tryck- och yttrandefriheten. Det visar den attitydundersökning Sifo gjort på uppdrag av Tidningsutgivarna. - Läget är mer bekymmersamt än jag trodde, säger PeO Wärring, ordförande i TUs tryck- och yttrandefrihetsgrupp.


Sexistisk reklam bör förbjudas i lag och poliser ska inte få läcka till medierna om innehållet i förundersökningar.
Det är två påståenden som får starkt stöd i Sifo-undersökningen, 65 respektive 89 procent.
Moderaterna uppges vara negativa till ett reklamförbud, men att sätta mun-kavle på poliser är alla lika överens om. De moderater som svarat vill inte hel-ler införa ett förbud mot att utan tillstånd fotografera kändisar i privata sammanhang, medan 74 procent av totalgruppen svarande anser att ett sådant förslag är mycket eller ganska bra.
Knappt åtta av tio tycker att det inte ska vara tillåtet att innan dom fallit publicera namn och bild på den som misstänks för brott (77 procent), men en stor minoritet moderater och folkpartister vill inte ha ett förbud mot en sådan bildpublicering.

Splittring om utländska odds
Enligt Sifo-undersökningen är det endast kristdemokraterna som vill ha ett förbud mot att publicera bilder eller teckningar som kränker religiösa grupperingar. De ryms inom de 42 procent som menar att ett sådant förslag är mycket eller ganska bra. 51 procent tycker tvärtom.
Det påstående som de tillfrågade haft svårast att ha någon uppfattning om tycks vara om medierna också i fortsätt-ningen ska förbjudas att publicera odds från utländska spelbolag. 23 procent är tveksamma eller vet inte, medan 42 procent anser att förslaget är ganska eller mycket dåligt. Även här går en partipolitisk skiljelinje. Moderaterna är för ett förbud, medan socialdemokraterna är mer negativa.

Partipolitik
Också i fråga om postens anställda och deras möjligheter att neka att dela ut åsiktsreklam som uttrycker uppfattningar som är stötande i ett demokratiskt samhälle finns det partiprofil.
Det är framför allt socialdemokrater och vänsterpartister som ville ge dem den rätten. 51 procent av de svarande är emot en sådan rättighet.

Medvetna provokationer
Att pass- och körkortsbilder numera skyddas av sekretess ”så att inte medierna kan komma åt dem” är 84 procent av de tillfrågade nöjda med.
Påståendet är inte det enda av de tio som formulerats på ett sätt som kan tänkas provocerar.
Även formuleringen att skadestånden i tryck- och yttrandefrihetsmål är ”löjligt låga” och därför ska höjas kraftigt, vilket var tionde tar avstånd från och var femte är tveksam till men 68 procent hakar på, är provokativt formulerad.
– Provokationerna är medvetna. Vi ville ha ledande och utmanande frågor, säger PeO Wärring, vice ordförande i Tidningsutgivarna och ordförande i organisationens tryck- och yttrandefrihetsgrupp.
Han menar att svaren skulle bekräfta känslan av att det på politikerhåll finns en lättvindig syn, svepande formulerad och utan analys i de här frågorna.
KARIN LINDELL

Läs mer i pappersutgåvan av Pressens Tidning, som kommer ut i morgon.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.