Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Riksdagsmännen är för grundlagsändring om privatlivet

Publicerad: 29 Augusti 2008, 03:13

Riksdagsstödet för ett nytt skydd för privatlivet ökar, visar årets attitydundersökning.


Kunskaperna om medier och yttrandefrihetsfrågor verkar öka – det är den positiva tolkningen av den årliga attitydundersökning som Tidningsutgivarna gör bland riksdagsmännen.

Men på flera viktiga områden är riksdagsmännen allt mer benägna att begränsa yttrandefriheten:

Nio procentenheter mer än i fjol, nu 68 procent, tycker att det är bra att poliser inte ska få läcka information från en förundersökning. Det vill säga att sekretessen skärps eller att meddelarskyddet försvagas.

JK Göran Lambertz har fått ett ökat stöd för att privatlivet ska skyddas. I år anser 68 procent att det är ett bra förslag, 13 procentenheter mer än i fjol.

Att skadestånden är ”löjligt” låga i tryck- och yttrandefrihetsmål tycker numer 61 procent, 6 procentenheter mer än i fjol.

Den fråga där ett redan starkt motstånd förstärkts är att postens anställda ska få vägra att dela ut åsiktsreklam. Numer tycker 64 procent att det är ett dåligt förslag, 4 procentenheter mer än i fjol.

Per Hultengård, Tidningsutgivarnas tryckfrihetsexpert, är oroad av undersökningen:

– Det är självfallet ett nedslående resultat, inte minst som tryck- och yttrandefrihetsfrågorna diskuterats offentligt de senaste åren på ett helt annat sätt än tidigare. Jag tror inte att riksdagens ledamöter –  efter viss eftertanke, – menar vad de säger i Sifo-undersökningen. Der duger dock inte att vara för tryck- och yttrandefrihet som princip – vilket alla är – och sedan vika ned sig så snart det uppstår den allra minsta intressekonflikt.

– Men tveksamheten är tillräcklig. En tydlig markering om att man står bskom grundläggande principer om tryck- och yttrandefrihet från regering och riksdagdag – också vid intressekonflikter – vore faktiskt välkommen.

En tydlig tendens i enkäten, som besvarats av 185 av riksdagens 349 ledamöter, är att betydligt förra svaret ”Tveksam, vet ej” på frågorna. Insikterna har uppenbarligen ökat.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.