Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Riksdagsledamot: Nya pappersregler äter upp presstödet

Publicerad: 17 juni 2019, 05:58

Laila Naraghi (S) och Kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: Riksdagen / Pexels / Janne næss.

Laila Naraghi (S) vill ha svar från kulturministern om de nya reglerna för pappersåtervinning. "Hela ökningen av presstödet äts alltså upp (samt lika mycket till) av den planerade regelförändringen", skriver hon i sin fråga.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) har skickat en officiell fråga till kulturministern Amanda Lind (MP) om de nya reglerna för pappersåtervinning. Som Medievärlden tidigare rapporterat visar uträkningar att de nya reglerna, som syftar till att förbättra Sveriges redan höga nivå av återvinning av papper, riskerar att höja papperspriset rejält. Något som skulle slå hårt mot tidningskoncernerna runt om i landet, som är storkonsumenter av tidningspapper.

I sitt fråga exemplifierar Laila Naraghi, som är vald från Kalmar län och som sitter i konstitutionsutskottet, hur den nya förordningen skulle slå mot Gota Media. Enligt hennes uppgifter köper Gota tidningspapper för 35 miljoner kronor. Skulle priset på papper öka med 20 procent, vilket är en försiktig uppskattning, skulle det innebära en papperskostnaden ökar med sju miljoner för Gota. Samtidigt fick Gota Media 3,5 miljoner kronor i mer presstöd under 2019.

”Hela ökningen av presstödet äts alltså upp (samt lika mycket till) av den planerade regelförändringen”, skriver hon i sin fråga.

Till Medievärlden säger Laila Naraghi att frågan är avgörande för demokratin.

– När jag kom in i riksdagen 2016 var den första frågan jag gick upp i talarstolen om mediestödet och behovet av stöd till lokaljournalistik och publicistisk mångfald. Jag har drivit den frågan sedan jag kom in i riksdagen för att lokalmedia är helt avgörande för vår demokrati, säger hon och fortsätter:

– Så när jag blev uppmärksammad på den här frågan var det helt naturligt att även undersöka den närmare.

Det som Laila Naraghi är oroad över är att mediestödets effekter ska slås ut av de nya reglerna.

– Anledningen till att jag lyfte det här är att jag vill se vad ministern säger om de här frågorna, så får vi se vad hon svarar. Men det är viktigt att gå vidare med det här, säger hon.

Laila Naraghi väntar sig ett skriftligt svar av ministern under nästa vecka. Hon vill inte föregå svaret med spekulationer om vad nästa steg i frågan kan vara.

– Nu avvaktar vi och ser vad som står i svaret. Men det finns många sätt att gå vidare med frågan. När vi jobbade med mediestödet förde vi många samtal internt och informerade vad olika förslag skulle innebära för olika medieaktörer, säger hon.

Lär mer

”Förslaget slår ut tidningsbranschens förutsättningar” (2019-03-26)

Kritiken ökar mot regeringens nya pappersregler (2019-03-26)

DISKUSSION ”Regeringens förslag riskerar rycka undan mattan för den lokala journalistiken”

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.