Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Rickard Olsson om att återvända till lokaljournalistiken

Publicerad: 12 januari 2018, 11:12

Rickard Olsson blir delägare i Njus.

– Jag har länge längtat tillbaka till lokaljournalistiken. Bland annat skulle det vara kul att skriva krönikor igen, säger Rickard Olsson som nu går in som delägare och engagerar sig i utvecklingen av Njus.me.


Tillsammans med Njus.me-redaktionen i Sundsvall och sin gamla kollega Lennart Ekdal kommer Rickard Olsson att jobba för att ytterligare utveckla det nya konceptet för lokaljournaistik.

Att Rickard Olsson fått upp ögonen för Njus.me var egentligen en slump berättar han. På Almedalen i somras råkade han träffa Rolf Bäck, som inte var sen att lämna ett visitkort och berätta om den nyhetstjänst han startat under våren.

– Det här är ett spännande initiativ som kan locka många av de journalister som tröttnat på nedskärningarna på sina tidningar, säger Rickard Olsson.

– Det är ju en ny affärsmodell som också gynnar de goda skribenterna. Inte som en kortsiktig klick-journalistik, utan med en kvalitetstanke.

Sitt engagemang för lokaljournalistiken förklarar Rickard med att han har den i blodet.

– Jag är tredje generationen Arbetarbladet-kille och skrev bland annat krönikor, förklarar han.

Flera i familjen jobbade på Arbetarbladet och hans styvfarvar var chefredaktör. Här pratar vi alltså om Arbetarbladet i Gävle. En tidning som liksom alla tidningar i Södra Norrland ingår i Mittmedia-koncernen. En mediekoncern som Rickard Olsson är starkt kritisk emot.

I en debatt i Radio Gävleborg i maj 2015 menade Rickard Olsson att Mittmedia ljuger för sina läsare när de hävdar att de får bättre lokaljournalistik trots stora nedskärningar.

– Lokaljournalistik ska vara lokal, betonar han. Nu minskar man antalet lokalreportrar och tror ändå att man ska kunna göra ett bättre jobb. Det går att jämföra med att man placerar områdets enda polis på 30 mils avstånd.

– Nu får vi i stället ett demokratiskt underskott. Ett exempel är kommunjournalistiken. Förr gick reportrarna upp på kommunen och letade igenom diarierna efter intressanta uppslag. Nu har de inte tid med det. I stället måste kommunerna anställa kommunikatörer för att få den kommunala informationen. Hur går det då med granskningen, undrar Rickar Olsson.

Han berättar också att han brinner för att få pålästa och välinformerade kommuninnevånare och deltar gärna i arbetet med att utveckla detta.

– Men jag gör det också för egen del. Jag är nyfiken och vill använda hjärnan på ett kreativt sätt.

Han medger att tankarna på detta stärkts efter det som hände med TV-programmet ”Vem vet mest?”. Därför var mötet med Rolf Bäck något som dök upp vid rätt tillfälle.

Han ser också fram emot att på Njus.me få arbeta med Lennart Ekdal. De två har jobbat ihop tidigare på TV4.

– Hos SVT har jag varit lekledare och på TV4 var jag journalist. Nu vill jag tillbaka till journalistiken och känner speciellt för bra lokaljournalistik, förklarar han.

– Det betyder oerhört mycket för oss att ha med Rickard Olsson som har en sådan lång erfarenhet och starkt engagemang inom lokaljournalistiken, säger grundaren Rolf Bäck.

Njus startade i maj 2017 och har i dag drygt 50 frilansjournalister spridda över landet.

– Vårt fokus den senaste tiden har varit bygga vår nya app. Nu är den lanserad för iPhone så nästa steg blir att släppa den för iPad och Android. Vi kommer också att fokusera på att få fler lokala reportrar att skriva för Njus, säger Rolf Bäck.

Svenåke Boström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.