Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Revolutionen i Mecom misslyckades

Publicerad: 19 Januari 2009, 06:52

I fredags misslyckades en palatsrevolution inom dagstidningskoncernen Mecom. När sex styrelsemedlemmar, en av dem ekonomidirektören John Allwood, inte fick övriga styrelsen med på att lyfta bort bolagets starke man David Montgomery avgick de omgående.


De revolterande ledamöterna förklarade sitt misstroende mot ledningen av koncernen under David Montgomery och föreslog att John Allwood skulle ta över. När det inte gick avgick gruppen.
The Guardian och norska Kampanje skriver om misslyckandet.

Mecom har varit i gungan under snart två år sedan det började stå klart att det tungt belånade snabbygget inte skulle kunna öka marginalerna på det sätt man lovat på grund av lågkonjunkturen.

Koncernen har omkring 9 miljarder i skulder och allt skarpare krav från långivarna. Marknaden är stenhård i sin bedömning: Aktien har tappat som värst 98 procent av sitt värde på ett år.
Långivarnas krav är att lånen minskas, och det kan bara ske genom att delar av koncernen säljs.

Mecom är starka på den norska och danska mediemarknaden, genom köpet av Orkla Media för 7,5 miljarder. I gruppen ingår en rad norska landsortstidningar och de danska tidningarna kring flaggskeppet morgontidningen Berlingske.

Den norska delen, som kallas Edda Media, vill gärna konkurrenterna köpa – A-pressen ligger bra till, Schibsted är uträknat på grund av ägarreglerna. Men än har inget hänt och det stormar i företaget. Kampanje skriver om dramatiken kring ledningen av Edda Media. Nyligen avgick vd Jan Moberg.

I början av veckan sålde Mecom sin tyska verksamhet, med bland annat Berliner Zeitung, för 152 miljoner euro (1,6 miljarder kronor).{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=1}

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.