Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Resumé raderade artikel om Jonas Bonnier

Publicerad: 26 september 2012, 10:37

Texten om Jonas Bonnier var ett arbetsmaterial och inte avsett för publicering. Därför plockades den bort från Resumés sajt enligt tidningens chefredaktör Claes de Faire.

Ämnen i artikeln:

Claes de FaireJonas Bonnier

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Igår publicerade Aftonbladet Kultur en text om Bonnier-koncernens ekonomi och Jonas Bonniers framtid som vd. Texten var skriven av Bernt Hermele, tidigare nyhetschef på Resumé och chefredaktör på Veckans Affärer. Samma dag intervjuades Bernt Hermele i Resumé, men den artikeln togs snabbt bort från nätet.

Att texten om Jonas Bonnier överhuvudtaget publicerades var ett tekniskt misstag enligt Resumés chefredaktör Claes de Faire. All fakta hade Resumé redan publicerat i andra artiklar resten var PR för Bernt Hermeles nya bok.

Och den låg inte ute många minuter.

Vem tog beslutet att den skulle plockas bort?

Det tog vår webbchef.

Så det handlar inte om att texten är kritisk mot Bonnier, att det kommit påstötningar?

Om du läser Resumé så skulle du se att det inte finns någon människa vi går så hårt åt, att det inte finns något företag vi granskar så ordentligt som Bonnier. Kolla förra numret, kolla förförra numret.

Jag tycker det tyder på okunnighet att antyda att vi gullar med Bonnier. Vi har i princip skrivit om deras kris i varje nummer av tidningen.

Bernt Hermele säger till Medievärlden att han inte riktigt får resonemanget att gå ihop.

Jag tycker att artikeln ser färdig ut, och när man säger att det inte var en nyhet håller jag inte med. Artikeln i Resumé om Bonniers tuffa höst var initierad och bra men handlade bara om ekonomin, inte om Jonas Bonniers framtid. Att det skulle vara reklam för min bok är också konstigt, den kommer först om ett år.

Vad baserar du din förutspåelse om Jonas Bonniers framtid som vd på?

Om en vd suttit i 4,5 år och gjort så dåliga affärer brukar den få lämna, om den inte heter Bonnier i efternamn. Jag tror att det varit ett misstag att frångå dubbelkommandot med familjemedlem – tjänsteman som fungerat så bra tidigare, senast med Carl-Johan Bonnier och Bengt Braun. När det går åt pipan har man som ägare behov av att kunna få in en ny kraft.

Bernt Hermele har själv jobbat på Resumé i olika roller, och varit chefredaktör på Bonnierägda Veckans Affärer. Han håller med Claes de Faire om att Resumé är bra på att bevaka Bonnierkoncernen.

Men den här grejen gör folk förbannade, och som gammal Resumémedarbetare tycker jag att det är väldigt onödigt, säger han.

Här går det att läsa artikeln i Resumé sin helhet.

Här är Bernt Hermeles artikel som publicerats på Aftonbladet Kultur.

Mikael Marklund / Axel Andén

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev