Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Resultatet är skrämmande”

Publicerad: 17 Maj 2011, 07:06

Damon Rasti initierade genomlysningen av dagstidningarnas krönikörer efter att ha läst en krönika av Ulf Nilson i Expressen.


Det hela började med att jag var inne på Expressens hemsida och reagerade på en unken Ulf Nilson-krönika. Jag klickade på kolumnister-fliken och insåg snart att Expressen i sin lista saknade utländska kolumnister (bortsett från Sakine Madon på kulturen).

Jag klickade vidare till andra stora tidningar och fick bekräftat att det fanns samma problem där.

Ordet krönika härstammar från grekiskans chronika som betyder tid. En allmänkolumnist beskriver händelseförlopp i tidens tecken och ska spegla vår samtid för läsarna. En genomsnittlig representation av vårt samhälle bör då vara önskvärd.

I mitt jobb med antidiskrimineringsprojekt har jag ofta sett att folk med svensk etnicitet har svårigheter att sätta sig in i den vardag och situationer som människor med utländsk bakgrund upplever. Det är svårt att tro på sådant man inte sett själv. När jag studerade juridik trodde de flesta av mina klasskamrater inte på mig när jag berättade att jag helg efter helg blev nekad på krogen på grund av mitt ursprung. Till slut tog jag med några av dem ut en kväll och de fick bevittna det själva. Först då kunde de förstå.

På samma sätt kan en kolumnist ta med läsarna på en resa och låta dem få en inblick i det som kan vara vardag för någon med annan etnicitet. När jag har skrivit krönikor tidigare har det nästan uteslutande varit folk med invandrarbakgrund som stoppat mig på stan och tackat. De säger att jag för deras talan. Det har aldrig varit mitt mål. Däremot är det viktigt att stora tidningar dels tillgodoser läsare med annan etnisk bakgrund genom att eftersträva en mångfald, men även erbjuder sina svenska läsare ett annat perspektiv och förhoppningsvis en större förståelse.

Jag skrev ilsket om mina upptäckter på Twitter den dagen och blev kort därefter kontaktad av Axel Andén som gemensamt ville göra denna undersökning. Resultatet är skrämmande och talar sitt tydliga språk. Det visste jag. Redaktionerna likaså. Frågan är vad de tänker göra åt det?

Damon Rasti

Damon Rasti

Damon Rasti är skribent och debattör. Bloggar på Nöjesguiden.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.