fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Respektlöst, Jonas Nordling

Journalistförbundets främste företrädare förmedlar till en stor åhörarskara på Mediedagarna i Göteborg att Granskningsnämnden för radio och tv inte ska respekteras. Det är i sig respektlöst.

Publicerad: 28 september 2018, 04:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Charlotte Ingvar Nilsson, generaldirektör Myndigheten för press, radio och tv.


Ämnen i artikeln:

JournalistförbundetGranskningsnämnden

Konstruktiv kritik mot ett rådande system, lagstiftning eller enskilda beslut, är givetvis helt i sin ordning. Likaså att lämna förslag på hur ett medieetiskt system skulle kunna ta form, något som jag för övrigt i flera sammanhang har uppmuntrat. Att som representant för Journalistförbundet föra fram att ett självständigt beslutsorgan som är satt att utföra en lagstadgad uppgift inte ska respekteras, är dock häpnadsväckande. Vad säger det om synen på medieetiken?

Förslaget till självreglerande system som har lagts fram tar endast sikte på en bråkdel av granskningsnämndens verksamhet. Det innebär att granskningsnämndens verksamhet i huvudsak kommer att bestå, även om ett självregleringssystem införs i enlighet med förslaget.

Att granskning sker är viktigt för tilltron till medier, av vem är underordnat. Att en ordförande för Svenska Journalistförbundet uppmanar till att trotsa granskningsnämndens beslut är däremot en helt annan sak och stärker inte tilltron, varken till journalistiken eller journalisterna i gemen.

Charlotte Ingvar-Nilsson
Generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv

Axel Andén

Läs också

Jonas Nordling: Avskaffa Granskningsnämnden

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev