Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Reportrarna i Dalarna räknas inte – vi är ”vita fläckar” på kartan

Sven Thomsen, Nisse Schmidt och Knis Karin Björklöf är reportrar på Dalarnas Tidningar. Det är namn som förekommer flitigt i tidningen och som våra trogna läsare känner igen. Ändå är de osynliga, skriver chefredaktören Helena Nyman.

Publicerad: 28 juni 2019, 09:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Helena Nyman, chefredaktör och ansvarig utgivare DT. Bild: Anton Ryvang


Nu när statliga miljoner delas ut för att täcka landets ”vita fläckar” finns de inte. Och eftersom deras journalistiska arbete inte räknas kan andra aktörer komma in och få pengar för områden som anses obevakade.

Det är tyvärr så det blir när Mediestödsnämnden delar ut pengar utan att kontrollera hur verkligheten i Dalarna ser ut.

I dagarna har flera medieföretag kunnat glädjas åt att få stöd för att stärka landets lokala journalistik. Sammanlagt har över 30 miljoner kronor delats ut. Varje krona behövs för att bidra till en livskraftig mediebevakning och har stor betydelse för att vi ska kunna fortsätta leva i ett demokratiskt samhälle med upplysta medborgare. Hela poängen är att områden i Sverige som i dag helt saknar eller har svag bevakning ska få tillgång till oberoende redaktionellt innehåll av hög kvalitet.

Bland de som får pengar återfinns Siljan News och Dalabygden som tillsammans får nästan 2,7 miljoner kronor. Det är bara att gratulera!

Det är bara det att de uppgifter som nämnden haft som underlag för att bevilja stöd är oriktiga. Den bild som ges av bevakningen och antalet journalister på Dalarnas Tidningar stämmer inte.

Veckotidningen Dalabygden får 853 875 kronor i stöd för att starta en bevakning av Vansbro, Malung/Sälen och Älvdalen. I ansökan påstår Dalabygden att kommunerna i dag ”har en obefintlig nyhetsbevakning”.

I själva verket har DT två reportrar. Sven Thomsen som jobbar från redaktionen i Vansbro (och även bevakar Malung/Sälen) och Nisse Schmidt som dammsuger främst Älvdalen på nyheter.

Dalabygden har för det första gjort en dålig research och borde veta hur bevakningen ser ut. Men det kan ursäktas med att de strikt går efter en lista över landets kommuner och vilka som betecknas som ”vita fläckar” som Institutet för Mediestudier tagit fram. Där påstås det att de här kommunerna har noll journalister. Alla i branschen vet att listan är bristfällig och missvisande och enligt min uppfattning aldrig skulle få användas som underlag i en ansökan om mediestöd. Där är kriterierna att det ska finns en redaktion och endast den reporter som är medlem i Svenska journalistförbundet räknas. Vi vet att det finns många duktiga yrkesverksamma journalister i Sverige i dag som inte har ett medlemskap.

Den annonsfinansierade nyhetssajten Siljan News får 1,8 miljoner för utökad bevakning av Leksand och Rättvik (en planerad ökning från en till två reportrar) och för att starta bevakning i Gagnef (med en reporter).

I beslutet för att ge stöd för Rättvik skriver nämnden att Siljan News har en heltidsanställd reporter som bevakar Rättviks kommun och är idag ensam nyhetsförmedlare på plats. Detta är uppgifter som de hämtat direkt från Siljan News ansökan.

DT:s Rättviksreporter Knis Karin Björklöf räknas tydligen inte heller. Hon gör precis som Siljan News reporter – åker från redaktionen i Leksand till Rättvik för att bevaka.

I beslutet att ge stöd för Leksand och Gagnef återger nämnden följande; att DT:s reportrar i Leksand och Gagnef även har till uppgift att bevaka kringliggande kommuner. Den uppgiften finns förstås med för att påskina att DT inte alls bevakar kommunerna på heltid.

Täpp Kent Olsson på redaktionen i Djurås har fullt fokus på Gagnefs kommun och Klockar Mattias Nääs har samma uppdrag från redaktionen i Leksand.

I ansökningarna som både Siljan News och Dalabygden gjort försäkrar man på heder och samvete att uppgifterna är korrekta. Det betyder att Mediestödsnämnden, som lyder under den statliga Myndigheten för press, radio och tv, sannolikt tar sökandens ord för sanning och gör alltså ingen egen kontroll. Det är att ta uppdraget lättvindigt och både slött och oseriöst av en myndighet som ska fördela miljontals skattekronor.

Alla de felaktiga uppgifterna ovan hade enkelt kunna kontrolleras med ett telefonsamtal till mig. Jag vet precis hur vi är organiserade och hur många journalister som jobbar.

DT har fem reportrar som har i uppdrag att producera relevant lokal journalistik i de här kommunerna – inte två.

Bilden blir dessutom en helt annan om vi tittar på hur kommunerna i realiteten bevakas. DT har ett stort antal medarbetare som gör lokalt innehåll dygnet runt, året om och som skriver allmänna nyheter, sport, nöje, kultur, opinion…

Eftersom vi arbetar datadrivet och mäter och drar slutsatser av det vi gör, kan jag exakt säga hur mycket material som publicerades om de här kommunerna (som anses obevakade och svagt bevakade) under en vecka tidigare i sommar; 238 artiklar.

Förstås skulle även jag önska mig fler närvarande journalister i vissa områden än vad de ekonomiska förutsättningarna i dag tillåter. DT ansökte också om stöd, men fick avslag. Och nej, det är inte därför jag skriver den här texten. Vi ville utöka och säkerställa bevakningen i Malung/Sälen och Älvdalen eftersom det är stora geografiska områden och en utmaning att vara fysiskt närvarande. Vi uppfyllde inte kriterierna som innebär en viss mängd unikt redaktionellt innehåll som måste finnas i DT:s papperstidningar. Och det är bara att acceptera.

Stödet som nu delas ut till två medieaktörer i Dalarna går till kommuner där DT:s journalister redan finns.

Det innebär att även kommuner som Leksand och Gagnef (där nämnden konstaterar att det finns reportrar) anses svagt bevakade. De resurser vi på DT lägger i dag är inte tillräckliga. Det är bara att konstatera. I det sammanhanget är det intressant att fundera över hur många journalister det är rimligt att tänka sig utifrån hur många som bor i en kommun? En reporter på 10 000 invånare i Gagnef är till exempel för lite. Om det är en nivå som Mediestödsnämnden tycker är rimlig kommer många kommuner i landet att betraktas som underbevakade.

Jag skulle gärna se att miljonerna regnade över Dalarna så invånarna i alla 15 kommunerna kunde få ännu bättre lokal journalistik. Många medieföretag har sökt det här stödet och pengarna räcker inte. Områden som helt saknar bevakning ska prioriteras, heter det.

Både Siljan News och Dalabygden ska ha pengar om de uppfyller kriterierna – men är tanken med att minimera antalet ”vita fläckar” att staten går in med offentliga medel där det redan finns en etablerad lokal aktör?

Hade stödet delats ut om de känt till att Sven, Nisse och Knis Karin finns och hur Täpp Kent och Klockar Mattias jobbar?

Mediestödsnämndens beslut går inte att överklaga, men det kommer fler ansökningsförfaranden framöver och då förutsätter jag att myndigheten tar sitt uppdrag på större allvar och delar ut stöd på faktabaserade grunder.

Helena Nyman

Chefredaktör och ansvarig utgivare Dalarnas Tidningar

Inlägget publicerades först på dt.se.

Linnéa Kihlström

Läs också:

Läs Anders Ahlbergs analys av de nya mediestöden för Medievärlden Premium här.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.