Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Reportrar utan gränser protesterar mot mediernas villkor i Kina inför OS 2008

Publicerad: 8 Augusti 2006, 12:19

Repressionen mot medierna är fortfarande stark i Kina, två år före de olympiska spelen i Peking, och från IOK hörs i stort sett inte ett ljud i protest, hävdar organisationen Reportrar utan gränser. Tystnaden sanktionerar att de kinesiska myndigheterna fortsätter att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Gunilla Lindberg, SOK, menar att spelen i sig påskyndar Kinas förvandling.


Reportrar utan gränser protesterar mot att kinesiska myndigheter så här nära inpå spelen fortfarande förföljer medier, utan att IOK – internationella olympiska kommittén – eller spelens kinesiska organisationskommitté, BOCOG, reagerar.
”Varken IOK eller BOCOG kommer att ha den positionen att de kan garantera att de tusentals journalister som bevakar arrangemanget kommer att kunna röra sig fritt eller skriva vad de vill, trots att kinesiska myndigheter lovat att de ska kunna det.”, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Det som hände i Berlin -36 och Moskva -80 kommer att upprepas.
Organisationen tar ett par exempel:
O Kina inför nya lagar och förordningar som reglerar vad reportrar, webbredaktörer och bloggare förmedlar.
O Det krävs tillstånd för att lämna Peking för att bevaka övriga Kina.
O Polisen avlyssnar och kontrollerar journalister och det förekommer fortfarande svartlistningar.
Reportrar utan gränser fruktar också att den övervaknings- och kravallutrustning som köpts in för att garantera säkerheten under spelen, kommer att används för repression efteråt.
Gunilla Lindberg, den svenska olympiska kommitténs, SOK, generalsekreterare och medlem i IOK deltog i en webbdebatt om Pekingolympiaden under tisdagen. I debatten garanterade generalsekreteraren i BOCOG, Wang Wei att medierna ska kunna arbeta som lovat.
– Och i veckan har vi ett stort forum där vi möter bland annat medieföretag som ska arbeta i Peking, säger Gunilla Lindberg.
Har IOK planerat något uttalande om mediernas möjligheter att arbeta i Peking?
– IOK är inte en politisk organisation, men vi har kontakt med människorättsorganisationer och andra. Det är inte perfekt i Kina, det vet alla. Men vår uppfattning är att spelen i Peking kommer att påskynda processen.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.