Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Reportrar nöjda med resultatet

Publicerad: 12 Juni 2003, 06:49

Poängen är väl att man ska skriva hur det doftar, hur det ser ut och vad folk säger.


Så sammanfattade Aftonbladets Peter Kadhammar målet och meningen när han inför en samling JMK-elever debatterade det journalistiska uppdraget och bevakningen av Irakkriget.
Under tolv dagar var han inbäddad journalist på en USA-bas och sade sig förstå den generella kritik, som de inbäddade mött.
– Men, sade han, man kan inte tacka nej till en sådan erfarenhet. Det var intressant att leva nära dem man skrev om.
Det fanns regler för vad journalisterna fick göra, men han kände sig aldrig styrd.

Fick inte bli inbäddad
SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter hade gärna velat bli en av de inbäddade, men när redaktionen ansökte om plats var det fullt. Hon stationerades i stället i Kuwait och kunde senare ta sig in i de södra delarna av Irak, där det var hård kontroll och ”oerhört koreograferat”.
Hennes kollega Michael Kucera kom in i de kurdiska norra delarna i ett skede då kriget i de närmaste var över, då administrationen där inte brydde sig om vad journalisterna gjorde, och kunde göra kringhistorier med mer mänskliga ögon.
Både Michael Kucera och Eva Elmsäter berättade om komplikationerna med tv-kameror, som dels kan dra på sig eld därför att de av skärrade soldater uppfattas som vapen, dels fungerar som magneter på folkmassor där stämningarna växlar blixtsnabbt.
En fara som Eva Elmsäter och Peter Kadhammar ser i att med viss regelbundenhet befinna sig i och rapportera från dramatiska händelser ”med pansaret på plats” är att man inte blir tillräckligt upprörd.

Paus bot mot avtrubbning
– Har man sett för mycket måste man ta en paus så att man inte blir avtrubbad och inte förmår att bli rättmätigt förbannad, sade Peter Kadhammar.
Och hur tyckte de att de skötte bevakningen?
– Rätt hyfsat, sade Eva Elmsäter.
– Man kan aldrig bli nöjd, sade Peter Kadhammar.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.