Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Reportrar JO-anmäler tingsrätt

Publicerad: 8 Februari 2008, 11:26

Anders Johansson på Aftonbladet och Metin Rhawi på Suroyo TV har anmält Örebro tingsrätt till Justitieombudsmannen. De reagerar mot att det varit möjligt att förhandsboka åhörarplatser.


Den 18 januari skulle det vara häktningsförhandlingar i åtalet mot den som misstämks ha knivmördat en  lektor på Örebro universitet.

När Aftonbladets reporter Anders Johansson och den assyrisk/syrianska tv-kanalen Suroyo TV:s reporter Metin Rhawi skulle gå in i tingssalen fick de veta att det var platsbokning som gällde och att alla platser upptagna. Och att åtta av de tio tillgängliga platserna skulle de sitta poliser på.

– Det är extremt häpnadsväckande. Jag har jobbat med den här typen av frågor i 15 år och aldrig varit med om något sådant, säger Anders Johansson.

Det fanns möjlighet att följa förhandlingarna i ett medhörningsrum men det var inte tillräckligt enligt anmälarna.

Kvaliteten på ljud och bild var helt enkelt för dålig.

Anders Johansson och Metin Rhawi tycker också att det är förvånande att åtta poliser från utredningsgruppen och Riksmordkommissionen ansåg det vara så viktigt att följa häktningsförhandlingarna mot en person som redan erkänt de faktiska omständigheterna och förklarat varför.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.