Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Reportern om granskningen som ledde till vd:ns avgång

Publicerad: 3 December 2015, 09:19

DT:s avslöjande om hur vd:n utnyttjat sin position fick snabbt konsekvenser. Medievärlden har pratat med reportern bakom grävet.


Näringslivet Falun-Borlänges vd Maria Rolander berättade i går att hon avgår med omedelbar verkan. Det efter DT:s avslöjande att hon har använt sin position i näringslivet för att boka rekryteringsmöten till ett kontroversiellt nätverk.

Enligt DT:s uppgifter har Maria Rolander bokat möten för att prata näringslivsfrågor, men väl där har hon antingen försökt rekrytera säljare till nätverket eller försökt sälja nätverkets produkter.

Erik Hallstensson är en av fyra personer bakom granskningen. Han berättar att allting började med läsartips:

Människor har hört av sig och varit besvikna på hur flera av säljarna rekryterar till företaget. Framför allt har man varit besviken på sättet att boka in falska möten. Man har uppgett att man ska prata om näringslivsutveckling men sedan har det handlat om rekryterings- eller säljmöten.

Granskningen har lett till ett stort antal läsarreaktioner. Majoriteten av dem har varit positiva, berättar han:

De som har hört av sig har både varit personer som själva utsatts för säljförsök men också från helt andra som är glada att vi tagit upp det här. Sedan har vi också fått några reaktioner från folk som är mindre glada som säljer produkterna och därför känner sig ledsna och utpekade.

Nu avgår Maria Rolander – vd för Näringslivet Falun-Borlänge som en konsekvens av DT:s granskning. Vad tänker du om det?

Jag tänker att det är nödvändigt för en styrelse i en organisation som den här att vara riktigt informerade om vad deras vd gör. Om den informationen når dem via vår granskning eller någon annanstans ifrån är egentligen inte det viktiga, säger Erik Hallstensson och fortsätter:

Men jag ser det som viktigt att vi kan lyfta fram vad som faktiskt pågår i den har förtroendeorganisationen.

Även nyhetschefen Mattias Karlsson och reportrarna Kristian Åkergren och Anders Staffas har jobbat med grävet. För Erik Hallstensson, som tidigare arbetat som sportjournalist och hoppat in som allmänreporter, är lördagens avslöjande hans första grävjobb.

Hur har du upplevt det journalistiska arbetet?

Det är såhär jag vill jobba. Det har varit spännande att ta hänsyn till alla faktorer: Att jonglera och balansera vad som ska och vad som kan sägas, och att försöka göra en så bra journalistiskt produkt som möjligt.

Tips strömmar nu in till redaktionen och läsarna kan vänta sig fler avslöjanden, säger Erik Hallstensson. Men om vad kan han inte berätta:

Men jag kan säga såhär: Vi får in mycket tips och de är vi väldigt tacksamma för.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.