Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Reporter röjde källa – slutar på NT

Publicerad: 5 december 2018, 07:17

En reporter på NT röjde en källa. Foto: Press

En reporter som jobbat 20 år på Norrköpings Tidningar stängdes av efter att ha röjt en källa och har nu sagt upp sig. Tidningen inleder flera interna samtal om källskyddet efter händelsen.


En anställd vid Norrköpings Tidningar fick för ett år sedan ett mejl med känsliga uppgifter från en tipsare. Personen valde då att vidarebefordra mejlet och uppgifterna hamnade tillslut på sociala medier. Ledningen för NT fick kännedom om händelsen för några dagar sedan och stängde då av reportern och polisanmälde händelsen, skriver NT. Enligt Journalisten har fackklubben på NT inte motsatt sig avstängningen.

Personen har nu sagt upp sig från sin tjänst säger Östgöta Medias publisher Anna Lindberg till Medievärlden. Hon säger att det är en unik händelse.

– Det här är en extraordinär händelse och jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger hon.

Anna Lindberg säger att händelsen blir ett tillfälle för redaktionen att diskutera frågor om källskydd.

– Vi har haft flera samtal internt med anledning av den här händelsen. Det vi pratar om är våra interna rutiner. Att vi ser till att ha bra rutiner om folk tappar sina telefoner, att man tänker på hur man hanterar sina anteckningsblock, och att man tänker på vem man pratar med om sina källor. Vissa mediehus har redan infört krypterade tipsartjänster på sina sajter och det är något jag gärna ser att vi lanserar så snart som möjligt.

Hur bedömer du att kunskapen kring källskyddet är på era redaktioner?

– Den är hög, och det här är som sagt en extrem händelse. Men det kan också vara viktigt med en påminnelse och att man är tydlig och medveten om vad det här grundlagsskyddet innebär.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.