Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Reportageteam från Oskarshamn fann kärnkraftens ursprung i Kanada

Publicerad: 8 April 2010, 09:39

Till slut blev nyfikenheten för stor för Östran/Nyheternas reporter Fredrik Loberg. Han ville veta var uranet som används i Oskarshamns kärnkraftverk kommer ifrån. Det blev en omtumlande resa till Kanada. Reportagen har väckt starka läsarreaktioner.


Tillsammans med fotografen Mattias Rubin tillbringade Fredrik Loberg över tre veckor i höstas i Kanada.

Det här är ett unikt material som vi är enormt stolta över, säger Ulf Carlsson, ansvarig utgivare för Nyheterna.

Ett par intervjuer var planerade i förhand, men mycket gjordes upp på plats.

Här hemma skriver vi varje vecka om kärnkraftreaktorerna i Oskarshamn. Om säkerhet, avfall, drift och priser. Men vi har aldrig berättat om varifrån uranet kommer och hur det kommer hit. Det var utgångspunkten för resan, säger Fredrik Loberg.

I indianområdet Saskatchewan träffade reportageteamet bland andra 88-åriga Annie Benonie som är starkt kritisk till uranbrytningen. Hennes familj var en av många som tvingades fly från sitt hem:

Gruvbolagen kom och rånade oss på vårt land, där vi bodde, fiskade och jagade, säger hon i det reportage som Nyheterna publicerade 11 mars.

Sammanlagt ska det bli tre reportage på sju sidor vardera. Två är redan publicerade och tredje delen kommer nästa vecka. Sista delen handlar bland annat om miljögiftsaneringar och om vilka hälsoproblem som uranbrytningen gett upphov till.

Det är på många sätt ett kontroversiellt material ni publicerar om hänsynslös behandling av indianer och om att uranet också används till vapentillverkning. Har du fått många negativa reaktioner?

Nej, bara någon enstaka kommentar på nätet.

De allra flesta som hört av sig har varit väldigt positiva, de tycker att det är bra att vi som liten tidning satsar resurser på att åka iväg och ta reda på saker som nästan ingen verkar ha känt till.

Fredrik Loberg vil gärna fortsätta sitt arbete med att följa uranets fortsatta väg mot Sverige och Oskarshamn, men några konkreta planer finns inte ännu.. För att resan till Kanada skulle kunna bli av fick han och Mattias Rubin satsa en hel del egna pengar. Tidningen ställde upp med ett mindre ekonomiskt stöd och arbetstid. Delar av materialet kommer också att publiceras i bland annat Samefolket.

Fredrik Loberg har tidigare gett ut boken Älskade Abbas, som handlar om Abbas Rezai från Afghanistan som mördades i Högsby 2005.

Östran/Nyheternas första reportage om Kanada (som också finns översatt till engelska)

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.