Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Reportage om pensionärer väckte ilska

Publicerad: 27 Maj 2004, 10:24

DN På Stans reportage om pensionärer har retat äldre läsare. - Jag kunde inte tro att någon på allvar trodde att jag tyckte att pensionärer var ett samhällsproblem, säger frilansjournalisten Kristoffer Poppius.


DN:s läsarombudsman Lilian Öhrström ägnar hela sin krönika i dag till att diskutera På Stans reportage om pensionärer (14 maj). Förutom korta intervjuer innehåller reportaget en analys av de äldres stil, värderingar och ritualer. Där står bland annat att: ”Om man trots allt vill närma sig en pensionär ska man inte låta sig skrämmas av deras bistra uppsyn. Det handlar i många fall bara om en halvsidig ansiktsförlamning.”
– Det var en extrem formulering. Den var över gränsen, säger Kristoffer Poppius.
Han är inte förvånade över att reportaget väckt reaktioner.
– Humor handlar väldigt mycket om referenser, har man inte samma referensram är det mycket som kan uppfattas som obegripligt och stötande.
Hans syfte var inte att göra narr av äldre människor, utan att skriva om dem och deras kultur på samma sätt som han skriver om unga. Med humor och ironi.
– Jag ville visa att pensionärer kan vara lika coola och rebelliska som vi på På Stan bara tror att unga är.
Han tycker att det finns många paralleller mellan ungdomar och äldre.
– Båda grupperna kan te sig skrämmande och underliga för utomstående.
I den mer analyserande delen av reportaget har Kristoffer Poppius lånat tonen från ”kvasi-akademiska analyser om subkulturella ungdomsgäng”.
Han säger att de reaktioner han själv fått har varit nästan uteslutande positiva. Inför reportaget pratade han mycket med sin 85-åriga mormor, som tyckte att han gjorde rätt när han beskrev en del av pensionärerna som skröpliga.
– Äldre människor är ju kloka, trötta och skröpliga. Varför ska man inte få skriva det?
Att hans reportage uppmärksammats av DN:s läsarombudsman tycker han är bra.
– Det gör mig inget om folk säger att jag är dum i huvudet. Det här jobbet vore ju meningslöst om man aldrig skulle stöta sig med någon.
Kristoffer Poppius är 30 år och har under flera år frilansat i DN På Stan. Hans morfars farbror (Set) startade Poppius journalistskola.
– Jag sökte dit en gång, men när de såg mitt namn trodde de att jag skämtade.
YLVA CARLSSON

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.