Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Replik: Varför förmedlar du inte hela bilden, Jonas Nordling?

Det är bekvämt med halmgubbar men kommer inte att hjälpa Jonas Nordlings svåra och viktiga uppdrag att bevara svensk journalistik, skriver Västra Götalandsregionen Kommunikationsdirektör Erik Lagersten i en replik till Jonas Nordling.

Publicerad: 21 november 2017, 11:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling har i en text publicerad på medievarlden.se valt att missförstå Västra Götalandsregionens nya satsning VGRfokus.

Jonas Nordling menar att jag som ansvarig för VGRfokus tycker att utgivarskapet ”inte spelar någon roll” och för att motivera detta återges ett citat felaktigt. Den som läser citatet i sin helhet på Dagens Medicins sajt får veta att utgivningsbevis faktiskt spelar roll för oss.

Det är märkligt att Journalistförbundets ordförande undviker att förmedla hela bilden.

Varför har vi då ansökt om utgivningsbevis (15/9) när det för en nättidning är frivilligt? Jo, dels för att ansvarsfrågan inom Västra Götalandsregionen ska vara klar, dels för att de som kontaktar redaktionen ska veta vilka regelverk som styr publicering. Hade Nordling frågat Myndigheten för press, radio och TV hade han fått svaret att utgivningsbeviset är färdigbehandlat men behöver formellt beslutas. Handläggningstrycket är dock så stort att den normala tiden på en månad nu är tre. Hade jag varit Journalistförbundets ordförande hade jag blivit nyfiken på varför i en tid av mediekris antalet ansökningar om utgivningsbevis tycks ha ökat kraftigt.

En ytterligare märklighet i Jonas Nordlings text är påståendet att jag skulle ha omdefinierat ”oberoende redaktion på ett anmärkningsvärt sätt”. Vi har aldrig kallat oss för oberoende, utan vi skriver självständig redaktion vilket tydligt framgår i den ledartext som publicerats på VGRfokus.

VGRfokus har alltså en självständig redaktion som får ta initiativ till texter, plocka fram egna vinklar och publicera utan att behöva förankra det hos en rad chefer. Alla som jobbat i offentlig förvaltning förstår hur stort steg detta är. Min bestämda uppfattning är att ett sådant förfaringssätt ökar förtroendet för arbetsgivaren bland anställda och bland allmänheten för offentlig sektor.

Vi vill bli bättre på att utföra våra uppdrag, och då är en självständig redaktion – som inte är direkt kopplad till någon specifik verksamhet inom vår organisation – en god förutsättning för ökad transparens i och kunskap om VGR. Den oberoende granskningen är dock fortsatt central och vill Journalistförbundet ta del av hur allvarligt jag ser på att journalistiken får svårare för detta rekommenderar jag P4 Skaraborgs intervju med mig.

Behövs mer rapportering om VGR? Ja, inte minst med tanke på ”vad fan får jag”-debatten. Invånarna betalar skatt och de behöver veta vad de får för pengarna. Samtidigt är landstingsjournalistiken inte så aktiv som den en gång varit, medieskuggan vilar tungt. Professor Bengt Johansson vid JMG utvecklar detta ur flera perspektiv.

Det vi kommer göra är att lyfta nyheter om våra områden och efter journalistiska principer såsom transparens, ärlighet, alla ska komma till tals, tillkortakommanden ska inte döljas. Däremot kan vi inte att granska oss själva, det är journalistikens och möjligtvis vår internrevisions uppgift.

VGRfokus konkurrerar inte med traditionella medier. Det problem Journalistförbundet kommer att ha är inte att stora myndigheter utvecklar formerna för sin egen kommunikation, det är mediebranschens utveckling. Det är bekvämt med halmgubbar men kommer inte att hjälpa Jonas Nordlings svåra och viktiga uppdrag att bevara svensk journalistik.

Läs mer om riktlinjerna för VGRfokus här.

Erik Lagersten, kommunikationsdirektör Västra Götalandsregionen

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev