Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Replik: Rika ägare lägger också ned tidningar

Det står alla fritt att starta eller driva en tidning som berättigas till presstöd. Att det är svårt och nästan aldrig lönsamt gör att så få, även rika, medieägare gör det, skriver Robert Sundberg i en replik till Daniel Iskander.

Publicerad: 27 september 2018, 10:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Presstödet ska inte ta hänsyn till om ägaren är rik eller fattig. Ofta är ägaren det senare. Schibsted och Norrköpings Tidningar (ägarstiftelserna) är rika och har ägt tidningar med presstöd i 20 år nu.

Det står alla fritt att starta eller driva en tidning som berättigas till presstöd. Att det är svårt och nästan aldrig lönsamt gör att så få, även rika, medieägare gör det. Om en pressägare finner att den inte vill ge ut en tidning, även om den erhåller presstöd på rent av uppåt 10 miljoner kronor per år, kan den lägga ned tidningen. Det gjorde Mittmedia med Dagbladet i Sundsvall 2015.

Åtskilliga pressägare, ofta fattiga, har genom åren lagt ned tidningar fastän de erhållit presstöd. Så man kan också hävda att stödet inte varit tillräckligt högt. Eller att, som jag nu, kravet på unikt redaktionellt material är satt för högt, särskilt som det är nu.

Om en medieprodukt på webben når 66 procent av publiken i ett område, vilket Iskander nämner, bör den rimligen klara sig utan statliga stödpengar.

Tidningar med presstöd får stödet just för att de är små på den ort där de ges ut, vanligen en residensstad som Falun i Dala-Demokratens fall, men ändå har höga (lokal-)journalistiska och opinionsbildande ambitioner.

Presstöd av det slag som finns i Sverige finns inte bara här utan också i många andra länder, i och utanför EU. Som i Frankrike och Norge och har funnits länge. Varje land har dock sina regler för, och nivåer på, denna typ av stöd.

Att tidningar som erhåller presstöd har betalvägg på sin sajt, helt eller delvis, är naturligt. Även de papperstidningar som fått (får) presstöd sedan det infördes 1971 har ju kostat (kostar) att ta del av. Inlåsningen på sajter har ökat de senaste åren hos alla tidningar, så även för de med presstöd.

Robert Sundberg

Ledarskribent Dala-Demokraten

Filosofie magister i stats- och medievetenskap

Axel Andén

Läs också

Charlotte Ingvar-Nilsson, GD för MPRT: Presstödsnämnden kan inte strunta i regelverket (2018-09-25)

Daniel Iskander: Presstödet snedvrider konkurrensen (2018-09-21)

Gratistidningarnas Förenings styrelse: Helt fel väg att sänka presstödets krav på eget innehåll (2018-09-21)

Robert Sundberg: Presstödets krav på eget innehåll måste sänkas (2018-09-19)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.