Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Replik: Presstödsnämnden kan inte strunta i regelverket

Presstödsnämnden kan inte strunta i regelverket. Men teknikneutrala stödformer för lokaljournalistik och digital utveckling för nyhetsmedier är på väg, skriver Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv i en replik till Daniel Iskander.

Publicerad: 25 september 2018, 09:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Charlotte Ingvar Nilsson, generaldirektör Myndigheten för press, radio och tv.


Ämnen i artikeln:

Presstödsnämnden

Replik på Daniel Iskanders inlägg om presstödet i Medievärlden 21 september:

Daniel Iskander, chefredaktör och ansvarig utgivare för märsta.nu, råder presstödsnämnden att ”antingen slopa presstödet helt eller att börja ta hänsyn till hyperlokala aktörer som sysslar med lokal journalistik, utan krav på att ge ut papperstidningar varje vecka”. (21 september Medievärlden).

Jag kan glädja Daniel Iskander med att precis det han efterfrågar – mer hänsyn till lokala medieaktörer och mer teknikneutralitet – är på gång. Regeringen har föreslagit två nya former av mediestöd. Det ena stödet ska stärka lokal journalistik i områden med svag bevakning och det andra ska vara ett utvidgat innovations- och utvecklingsstöd. Båda stöden ska kunna sökas av nyhetsmedier oberoende av spridningsform. De nya mediestöden är en utveckling mot ett mer teknikneutralt stödsystem som enligt regeringen på sikt bör omfatta även ett mer långsiktigt hållbart produktions- eller driftsstöd.

Presstödsnämnden kan naturligtvis inte strunta i den reglering som riksdag och regering lagt fast och som gäller i dag. Där finns bland annat krav på utgivningsfrekvens, abonnerad upplaga och – för utvecklingsstödet – att tidningen ska vara tryckt.

Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv

Axel Andén

Tidigare inlägg i diskussionen

Daniel Iskander: Presstödet snedvrider konkurrensen

Gratistidningarnas Förenings styrelse: Helt fel väg att sänka presstödets krav på eget innehåll (2018-09-21)

Robert Sundberg: Presstödets krav på eget innehåll måste sänkas (2018-09-19)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Presstödsnämnden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.