Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Renässans för kårret

Publicerad: 12 Juni 2003, 10:44

Forna tiders korrekturläsare kan glädja sig åt att yrket lever vidare. Men nu i form av språkvårdare som tillsammans med kraftfulla rätt- och avstavnings-program ser till att tyrckfelen inte klarar sig fram till läsarna. En av de senaste tidningarna i raden som skaffar sig ett modernt programstöd är Expressen.


– Från att det tidigare har funnits flera korrekturläsare per nattlag finns det nu bara en, säger Lotta Cramne, språkvårdare på Expressens redaktion. Men i förhandlingarna i samband med neddragningarna så ingick det att vi skulle satsa på förebyggande tekniska hjälpmedel.
Man började hösten 2001 med att försöka hitta en bättre produkt för rätt- och avstavning än den som används tillsammans med det redaktionella systemet från Wilkenson Scoop som inte tillåter att man ändrar i ordmängden.

Kraven på
ett nytt program är att man ska kunna påverka systemet, att själv kunna ändra i det vartefter behov uppstår. Man vill också ha möjlighet att lägga in flera ordföljder för att styra grammatiken och stöd för det specifika Expressenspråket och dess regler.
Det program man fastnade för är Tansa som produceras av det norska företaget Tansa Systems.
– I det kan vi lägga in både ord och överordnade regler som då gäller för alla användare, säger hon. Till exempel när en konflikt som Irakkriget startar kan vi direkt lägga in stavningar på ortsnamn och personer. Och vi kan komplettera med Expressens språkregler.

I september planerar man att ta programmet i bruk. Då har först Tansa tagit två års textproduktion, cirka 400 000 till 500 000 ord, och analyserat dem. Resultatet blir en ordlista som efter samråd med Expressens språkvårdare läggs in i systemet. Sedan kommer en genomgång en gång per kvartal av de använda orden och så uppdateras ordlistan vartefter.
– Det är nu än viktigare att man på tidningarna har en särskild person, en språkvårdare, som är ansvarig för rätt- och avstavningssystemen säger Lotta Cramne. För de är i allra högsta grad något som lever och utvecklas och som behöver skötas kontinuerligt.
På Norrköpings Tidningar har man flera års erfarenhet av Tansa.
– Från början lade vi in tre års textproduktion, analyserade den och byggde vårt eget system, säger Börja Gavér, nyhetschef på NT och från början ansvarig för Tansainstallationen. Sen har det rullat på med uppdateringar varje kvartal, något som har fungerat mycket bra.

Reportrar använder
rättstavningen vid arbete i Quark Copydesk och direkt i Quark Xpress. Slutligen kan redigeraren kontrollera sidan med hjälp av Tansa.
– Men jag skulle vilja att man ser mer av texten i det rättningsfönster som visas, en eller flera meningar i följd i stället för nu som bara ett par ord, säger han. Det vore också praktiskt att få felstavade ord färgmarkerade direkt vid inskrift, precis som vid arbete i Microsoft Word.
– Vi har cirka 150 tidningar som använder vårt system, främst i Danmark, Norge och Sverige, säger säljchefen Kjetil Haug på Tansa Systems. I Sverige finns det, förutom på Expressen, hos tidningar som använder Saxotech:s Saxopress, på NT och på Syd-svenskan.

Priset baseras på antalet samtidiga användare och är avhängigt av om man vill ha hjälp med både rätt- och avstavning. För en mindre tidning börjar priset på cirka 200 000 kronor.
Programmet körs på en NT eller Windows 2000 server och fungerar med både Adobe InDesign liksom produkter från Quark.
GUNNAR FAHLSTRÖM
Gunnar Fahlström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.